Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s första dam Jill Biden (ljust hår) och Kate Middleton, brittisk hertiginna av Cambridge, besöker en skolklass i West Cornwall och pratar bland annat om Greta Thunberg.
USA:s första dam Jill Biden (ljust hår) och Kate Middleton, brittisk hertiginna av Cambridge, besöker en skolklass i West Cornwall och pratar bland annat om Greta Thunberg. Bild: Aaron Chown/AP/TT

Greta Thunbergs ande svävar runt G7-mötet

Klimataktivisten Greta Thunberg deltar inte fysiskt i årets G7-möte. Men hon är andligen närvarande. Eller åtminstone litterärt.

När USA:s första dam Jill Biden och Kate Middleton, hertiginnan av Cambridge, gift med brittiska prins William, på fredagen besökte en skolklass i Hayle i Cornwall kom den unga svenskan på tal. G7-mötet hålls i närliggande Carbis Bay.

Eleverna i 4–5-årsåldern lästränade med boken "Greta och jättarna", en äventyrlig saga baserad på klimataktivistens livshistoria.

Hertiginnan frågade Jill Biden om denna berättelse var bekant.

– Klart jag känner till Greta, svarade amerikanskan.

Svenskan var också en frånvarande inspiration för de äldre elever som i staden Falmouth i samma grevskap demonstrerade för Greta Thunbergs rörelse Fridays for future. Ett hundratal ungdomar riktade sig mot G7 som de anser inte gör tillräckligt mot klimatförändringarna. "Det finns inget planet B", löd ett budskap.

Klimataktivister demonstrerar i Falmouth i Cornwall i Greta Thunbergs Fridays for future-anda.
Klimataktivister demonstrerar i Falmouth i Cornwall i Greta Thunbergs Fridays for future-anda. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT