Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Över 850 personer har gripits i Venezuela den senaste veckan. Över 40 har dödats.

Guaidó: Fredlig lösning målet i Venezuela

Målet för Venezuelas opposition är en fredlig övergång bort från Maduros styre samt fria val, säger oppositionsledaren Juan Guaidó. Men han utesluter inte militära lösningar.

- Vi är övertygade om att vi kan nå en fredlig övergång – en övergång och så småningom fria val, säger Guaidó i en intervju med amerikanska CNN:s spanskspråkiga kanal.

Han tillägger att han hoppas på att få arméns stöd i försöken att få Nicolás Maduro att avgå. På frågan om militära lösningar svarar Guaidó att samtliga lösningar är tänkbara.

- Vi är redo att göra vad som krävs för demokratin, säger han till CNN en Español.

Guaidó betonar att någon "falsk dialog" med Maduros regering inte är möjlig. Han har talat med USA:s president Donald Trump och andra ledare i regionen, men nekar till att ha diskuterat en militär lösning med Trump.

Ambassadörer rök ihop

USA kommer att fortsätta använda samtliga sina diplomatiska och ekonomiska verktyg för att stötta Guaidós interimsregering, nationalförsamlingen och "det venezuelanska folkets försök att återupprätta demokratin", bedyrade biträdande ambassadör Cynthia Plath på ett FN-möte om nedrustning i Genève.

Venezuelas ambassadör Jorge Valero svarade med att hävda att Trumps administration förbereder en militär invasion i Venezuela, och ifrågasätta vilken moralisk rätt Washington har att bestämma över Caracas. Det fick Plath att lämna rummet, rapporterar Reuters.

USA uppmanar fler länder att ställa sig på Guaidós sida i den pågående maktkampen mot Maduro. Landets utrikesdepartement avråder dessutom sina medborgare från att resa till Venezuela, med hänvisning till "brottslighet, oroligheter, dålig hälsovård och godtyckliga gripanden och kvarhållanden av amerikanska medborgare".

Minst 40 döda

Venezuelas riksåklagare Tarek William Saab har bett landets högsta domstol att förbjuda Juan Guaidó från att lämna landet. Dessutom vill han att oppositionsledaren ska stoppas från att kunna använda sina tillgångar och att hans konton ska frysas, rapporterar AFP.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton invänder.

"Låt mig upprepa: det kommer att bli allvarliga konsekvenser för de som försöker undergräva demokratin och skada Guaidó", skriver han på Twitter om Saabs besked.

Minst 40 människor har mist livet i den senaste veckans våldsamheter i Venezuela, uppger FN. Av de döda sköts 26 till döds av regeringsstyrkor, fem dödades i husräder och elva dödades i samband med plundring, uppger FN:s talesperson Rupert Colville.

Enligt Colville har omkring 850 personer gripits, bland dem nära 80 barn, några så unga som tolv år.

Enbart under onsdagen den 23 januari greps 696 personer runt om i landet, den högsta siffran i Venezuela på 20 år.

EU kräver fria val

Det är viktigt att snabbt få till fria och rättvisa val i Venezuela, anser Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

- Jag tror inte att det går att ignorera missnöjesyttringarna och demonstrationerna längre. Vi (EU) godtog aldrig valresultatet, vi sade aldrig att det var fria och rättvisa val som gjorde Maduro till president. Därför kräver vi att man ska ordna rättvisa och fria val, säger hon i samband med statsministerbesöket i Helsingfors.

- Men man får inte glömma bort det enorma lidande som skapats i Venezuela och utkräva ansvar, tillägger Wallström.