Guterres: Slutsatser om Myanmar bör övervägas

FN-utredningen som kräver att Myanmars militär ställs inför rätta för brott mot mänskligheten och försök till folkmord bör allvarligt övervägas, sade generalsekretare António Guterres när säkerhetsrådet diskuterade situationen i Myanmar.

ANNONS
|

- Jag tror att den här rapportens slutsatser och rekommendationer förtjänar allvarligt övervägande i alla relevanta FN-organ, sade Guterres som dock inte använde ordet folkmord.

Ansvarstagande är nödvändigt för att det ska vara möjligt att uppnå verklig försoning mellan de olika etniska grupperna i Myanmar (Burma), anser Guterres.

FN:s säkerhetsråd samlades på tisdagskvällen, dagen efter det att en FN-utredning i en rapport kräver att landets militär ställs inför rätta för bland annat brott mot mänskligheten.

ANNONS

"Massmord och tortyr"

I rapporten från FN:s människorättsråd (UNHRC) radas förbrytelser som massmord, tortyr och sexuellt våld upp, med uppsåtet att begå folkmord. Förutom brott mot rohingyer vill UNHRC även ställa landets militär inför rätta för krigsförbrytelser mot minoriteter i Kachin- och Shanstaterna.

FN:s säkerhetsråd har flera gånger krävt att Myanmars militära insatser upphör och att rohingyer ska kunna återvända säkert till sina hem, men den permanenta medlemmen Kina har motsatt sig detta, skriver nyhetsbyrån AFP.

"Följ Annan-rekommendation"

Sveriges ambassadör i säkerhetsrådet, Carl Skau, krävde i sitt tal att åtgärderna mot situationen i Myanmar trappas upp.

- Vi kan inte vända ryggen till mot övergreppen, utan måste få ett slut på mardrömmen, sade Skau.

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill se en starkare reaktion och ett engagemang från säkerhetsrådet.

"Våldet och lidandet måste få ett slut. Humanitärt tillträde för FN och andra aktörer måste säkras och ett framtida frivilligt återvändande måste möjliggöras. För att skapa en varaktig fred och trygghet måste statslöshet och andra grundorsaker hanteras enligt de så kallade Annan-rekommendationerna", löd ett skriftligt uttalande från Wallström före mötet med hänvisning till FN:s före detta framlidne generalsekreterare Kofi Annan.

ANNONS
TT

Fakta: Minoritetsbefolkningen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Myanmar (Burma) i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men klassas i dag inte som medborgare. Rohingya beskrivs som världens mest förföljda folkgrupp och ett statslöst folk.

Sedan Myanmar blev självständigt 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

För ett år sedan slog regeringstrupper till mot delstaten Rakhine som ett svar på attacker utförda av gerillagruppen Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army).

Det senaste året har hundratusentals muslimer flytt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Myanmars militär lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

ANNONS