Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN:s generalsekreterare António Guterres i Genève.

Guterres vill se ny strategi mot hatretorik

Hat-retoriken blir allt mer omfattande, konstaterar FN:s generalsekreterare António Guterres. Nu lanserar han en kampanj för att förebygga hatet som sprids.

Guterres presenterade strategin under ett tal vid FN:s råd för mänskliga rättigheters möte i Genève på måndagen. Han lyfte bland annat upp hur debattklimatet på senare år präglats av rasistiska inslag från politiker och opinionsbildare runt om i världen.

- Några stora politiska partier och ledare hämtar idéer från ytterkanterna, in till sina egna agendor och sina politiska valkampanjer, sade Guterres.

Han gav även exempel på en ökad oro i Tyskland och Frankrike över en utbredd anti-semitism samt hur flyktingar blivit måltavlor för hat de senaste åren.

- Vi har sett hur debatten om till exempel människors rörlighet har drabbats av falska uttalanden, där flyktingar och migranter kopplas till terrorism och görs till syndabockar för mycket ont som händer i samhället, sade Guterres.

Han syftade på FN:s globala ramverk för migration som i december godkändes av över 150 länder, men som föregicks av en hätsk debatt. Ett tiotal länder, bland annat USA och en rad länder i Europa, hoppade av eller röstade emot avtalet.

Adama Dieng på FN:s råd för mänskliga rättigheter har fått i uppdrag att ta fram en global plan för att bekämpa hatretoriken.