Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Här är bilderna som visar hur världen öppnar upp

Musikfestivaler, fler bokade resor och människor som trängs på uteserveringar och i parker – utan munskydd.
Tecknen på att världen håller på att gå in i ett nytt normaltillstånd blir allt fler.
Se bilderna som visar hur samhällen återöppnas upp i bildspelet ovan.

I många länder går smitto- och dödstalen ner. Allt fler vaccineras. Ekonomin hållet på att återhämta sig.

I princip dagligen syns nya tecken på en ny normalitet som åtminstone liknar livet före pandemin. Runt om i världen kan människor ses sitta tillsammans på barer och i parker – utan munskydd.

Storbritannien öppnade i april upp sina uteserveringar. Något som fick britterna att gå man ur huse för att få sippa på en pint i vårsolen. Detta efter en framgångsrik vaccinationskampanj.

I helgen stack epidemiologen Tim Spector vid King's College i London ut hakan och hävdade att Storbritannien lämnat pandemin bakom sig och gått in i en endemisk fart. Detta baserat på appdata som visar att smittorisken i landet nu är 1 på 40.000 för personer som ännu inte har vaccinerats.

LÄS MER: Tjuvkika på Stordalens nya jättehotell i Mölndal

I Sverige kan nöjesparker som Liseberg och Gröna Lund snart få öppna. Regeringen har också föreslagit ett nytt maxtak för kultur- och idrottsevenemang på 500 sittande åskådare utomhus.

Underlätta resor

EU-gemensamma vaccinpass är på väg att rullas ut, vilket ska underlätta resor i Europa.

Och till följd av vaccinationerna har svenska 60-plussares resebokningar fördubblats de senaste veckorna, enligt Ticket.

LÄS MER: ENKÄT: Det ska jag göra efter coronapandemin

Sedan i onsdags får alla danskar besöka gym och biografer. Barer och restauranger får hålla kvällsöppet och upp till 2 000 får samlas på konserter, förutsatt alla via ett coronapass kan visa att de är vaccinerade.

LÄS MER: Familjen har drabbats hårt av pandemin

I slutet av april besökte 78 000 människor Melbourne Cricket Ground för att se matchen mellan Collingwood och Essendon i australisk fotboll.

Turistberoende länder öppnar upp

Och i kinesiska Wuhan, där coronaviruset först upptäcktes, samlades 11 000 personer för en två dagar lång musikfestival i helgen.

Samtidigt har turistberoende länder som Spanien, Grekland, Italien och Frankrike börjat öppna upp verksamheter igen, alternativt satt upp konkreta planer på när detta ska kunna ske. Samma utveckling sker parallellt i en rad amerikanska delstater, bland annat New York.

Alla positiva signaler till trots bör man komma ihåg att situationen kan skilja markant mellan olika länder och regioner. I länder som Indien, Nepal och Thailand skenar nu smittspridningen. I många andra länder har vaccinationerna knappt ännu startat.