Här är det senaste kring oroligheterna i Israel och Palestina

De senaste dagarna har konflikten mellan Israel och Palestina trappats upp. FN varnar för ett fullskaligt krig. Här kan du ta del av det senaste i konflikten.

ANNONS
|

Konflikten mellan Israel och palestinska islamistgruppen Hamas har trappats upp de senaste dagarna, och FN varnar för ett fullskaligt krig.

På tisdagen avfyrade palestinska Hamas hundratals raketer mot Tel Aviv, och israelisk militär har utfört flygattacker mot Palestina. Många har mist sina liv, de allra flesta boende i Gaza.

I östra Jerusalem har situationen eskalerat under de senaste veckorna. Hundratals palestinier har skadats i sammandrabbningar, och det hela har utvecklats till en situation med raketbeskjutning från Gaza och israeliska flygangrepp.

Inget slut på våldet i sikte

Ett pågående rättsfall som kan leda till att palestinska familjer i östra Jerusalem vräks har spätt på ilskan. Israel har varnats av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter för att vräkningarna kan strida mot mot Genèvekonventionen.

ANNONS

Det internationella samfundet har manat till en nedtrappning av våldet, men ännu syns ingen sådan i sikte. Budskapet från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, är istället att våldet ska trappas upp ytterligare, enligt The Guardian, och enligt landets försvarsminister fortsätter man tills det är ”helt tyst” från Gaza.

Detta har hänt:

  • 12 april: Protester och sammandrabbningar mellan unga palestinier och kravallpolis efter att israelisk polis spärrat av torget vid Damaskusporten, en viktig mötesplats under den muslimska fastemånaden.
  • 16 april: Ökade spänningar när Israel begränsade antalet palestinier som släpptes igenom vägspärrar från Västbanken till al-Aqsamoskén under den första fredagsbönen under ramadan. Israel motiverade detta med coronapandemin.
  • 9 maj: Israels högsta domstol meddelar att förhandlingarna om vräkningar av palestinska familjer i Sheik Jarrah i Östra Jerusalem skjuts på framtiden. Just de potentiella vräkningarna har manat på ilskan mot Israel.
  • 10 maj: Jerusalemdagen, då Israel firar erövringen av östra Jerusalem i sexdagarskriget 1967, en dag då det brukar vara oroligt. Våldet eskalerar. Rapporter kommer om att länderna beskjutit varandra med raketeld, och från Gazaremsan rapporteras om nio dödsoffer. Samma dag brann det vid al-Aqsamoskén i Jerusalem.
  • 11 maj: Raketattackerna mot södra Israel fortsätter, liksom Israels flygräder mot Gaza. Hamas skjuter hundratals raketer mot Tel Aviv. Attackerna fortsätter under natten.
  • 12 maj: På morgonen dödas fyra palestinier i en israelisk flygräd mot Gaza. En israel dödades i en attack mot ett fordon nära gränsen till Gaza. Över 50 personer, huvudsakligen palestinier och däribland barn, har nu dödats i attackerna.

LÄS MER:Drastisk upptrappning av flyg- och raketkriget

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS