Här hittar de IS hemliga bombfabrik

Hemliga nätverk av underjordiska gångar och bombfabriker. Så har Islamiska Staten byggt upp sitt område kring Mosul - nu har irakiska styrkor fritagit flera byar som levt under terrororganisationens förtryck.

ANNONS
|

Det var i samband med den tionde dagen av offensiven mot Mosul som irakiska styrkor drog in i en by strax utanför Mosul, rapporterarAP.

Här fick styrkorna på ett metodiskt sätt arbetasin väg in i byn. Vägen dit ska ha varit mycket krävande och kryllat av minor och krypskyttar, som försvårat de irakiska styrkornas intågande.

Hittadehemligbombfabrik

I samband med att de irakiska styrkorna sökt igenom byn hittade man en däckbutik som terrororganisationen omvandlat till en bombfabrik. Här har man byggt kraftfulla sprängmedel som man använt sig av ute på landsvägarna för att försvåra offensiven mot Mosul.

Läs mer:KRIGET MOT IS: "Trupperna närmar sig Mosul"

ANNONS

I byn har styrkorna även funnit nätverk av hemliga underjordiska gångar, som bland annat leder ut från staden. Detta är ett återkommande element i de områden som man återtagit från IS. De används som ett sätt att undkomma de amerikanska flygbombningarna.

700 000 som kommer att fly

Offensiven mot Mosul pågår för fullt, men många oroas av vilket våldsamma strategier som terrororganisationen kommer att ta till i samband med slaget om miljonstaden. Enligt WHO kommer minst 700 000 personer att fly staden under den närmsta tiden, ytterligare 200 000 kommer att behöva akut sjukvård, och bland de finns över 90 000 barn.

Den irakiska insatsen är den största någonsin för landet sedan konflikten med USA år 2003. Över 25 000 irakiska soldater deltar för närvarandet i fritagandet av staden.

ANNONS