Svenska EU-parlamentsledamoten Bodil Valero (MP). Arkivbild.
Svenska EU-parlamentsledamoten Bodil Valero (MP). Arkivbild.

Hård budgetkamp väntar i EU

Mer pengar till klimatforskning och demokratiska värderingar är vad EU-parlamentet strävar efter när nästa långtidsbudget nu börjar ta form. Men hårda pengastrider återstår.

ANNONS
|

En rad budgetuppgörelser finns med när EU-parlamentet nu tar sina sista beslut under mandatperioden.

Bland annat har forskningsprogrammet Horisont Europa klubbats igenom, med löften om att minst 35 procent av nästa forskningsbudget ska gå till åtgärder på miljö- och klimatområdet.

Dessutom ges stöd för ökade satsningar på demokratiska värderingar och bekämpande av diskriminering och våld.

- Vi har många ställen i Europa där demokratin går bakåt, anser svenska ledamoten Bodil Valero (MP) som varit ansvarig för parlamentets behandling av stödet för rättigheter och värderingar.

ANNONS

Frågan är bara hur mycket pengar som ska gå till de olika programmen. EU:s medlemsländer inleder snart en hård kamp om hur mycket som ska läggas på de olika budgetposterna – och då väntar rejäla strider mellan olika viljor.

- Det kommer självklart att bli tufft, men om man tittar på vad de är beredda att lägga pengar på väldigt snabbt – till exempel att mota migrationen eller ge 13 miljarder (euro) till försvarsindustrin – då borde de ju kunna ge två miljarder (euro) till att främja demokrati och mänskliga rättigheter, säger Valero.

Strasbourg, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s långtidsbudget

EU-kommissionen lade i maj 2018 fram sitt omfattande förslag till ny långtidsbudget för åren 2021–27. Totalsumman ligger på 1297 miljarder euro, motsvarande 1,11 procent av EU-ländernas samlade intäkter (BNI).

Sedan i somras har förslaget diskuterats av såväl EU-parlamentet som EU:s medlemsländer i ministerrådet. De tuffaste samtalen inleds dock först senare i år då EU-länderna ska bestämma hur mycket som ska satsas på de olika posterna. Exempelvis tillhör Sverige en grupp länder som vill se en betydligt mindre budget än vad kommissionen har föreslagit.

Själva budgeten fastslås sedan med enhällighet av EU-ländernas stats- och regeringschefer, sannolikt i början av 2020. EU-parlamentets inflytande är begränsat, även om parlamentets godkännande krävs för den slutliga uppgörelsen.

ANNONS