Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordkoreas biträdande utrikesminister Choe Son-Hui, i mitten av bilden, har hållit en presskonferens i huvudstaden Pyongyang. Hon anklagar USA för ett "gangsterlikt" beteende.

Hårda ord från Nordkorea: USA "gangsterlikt"

USA betedde sig gangsterlikt under toppmötet i Hanoi och det var bland andra USA:s utrikesminister Mike Pompeos fel att samtalen bröt samman. Det hävdar Nordkoreas biträdande utrikesminister Choe Son-Hui, som också hotar med att framtida samtal kan ställas in. Pompeo själv tycks ta utspelet med ro.

- Vi har inga som helst avsikter att ge efter för USA:s krav på något sätt, inte heller vill vi delta i den här sortens förhandlingar, säger Choe Son-Hui på en pressträff i Nordkorea som bland andra den ryska nyhetsbyrån Tass rapporterar ifrån.

De krav Choe Son-Hui syftar på är USA:s förhandlingsbud under toppmötet i Vietnams huvudstad Hanoi i februari mellan den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump. Mötet avslutades i förtid utan att något avtal hade undertecknats.

"Fientligt klimat"

Misslyckandet skyller Choe Son-Hui på USA, och hon pekar särskilt ut Mike Pompeo och den nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton som hon säger "skapade ett klimat av fientlighet och misstroende och på så vis förhindrade de konstruktiva ansträngningarna för att få till stånd förhandlingar mellan de högsta ledarna för Nordkorea och USA".

Under en presskonferens på fredagen svarar Mike Pompeo på Son-Huis utspel och uppger att det erbjudande som Nordkorea kom med under mötet i Hanoi inte var på en "acceptabel nivå" för USA.

- Vi är hoppfulla att vi kan fortsätta ha samtal och förhandlingar, säger Pompeo, och tillägger att han förväntar sig att Nordkorea lever upp till sitt löfte om att inte uppta sina robotuppskjutningar.

"Mystiskt underbar"

Men Choe Son-Hui, som menar att USA kastade bort ett "gyllene tillfälle" i Hanoi, varnar för att Kim Jong-Un kan ompröva det tillfälliga stoppet av kärnvapentester.

- Jag vill vara tydlig med att USA:s gangsterlika inställning kan leda till att situationen blir farlig, säger hon.

Samtidigt understryker Nordkoreas biträdande utrikesminister att förhållandet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump är fortsatt bra.

- Den personliga relationen mellan de två högsta ledarna är fortfarande god och personkemin är på ett mystiskt vis underbar, säger hon.

Pompeo tycks inte ta illa vid sig av gangsteranklagelserna.

- Det är inte första gången jag har blivit kallad gangsterlik av Nordkorea, säger han enligt Reuters.