Ungerns premiärminister Viktor Orbán försvarar sitt lands omdiskuterade nya lag kring uppvisande av bland annat homosexualitet i reklam och sexualundervisning.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán försvarar sitt lands omdiskuterade nya lag kring uppvisande av bland annat homosexualitet i reklam och sexualundervisning. Bild: John Thys/AP/TT

Ilskan mot Ungern: "Inget att göra i EU"

Man väljer inte att vara homosexuell. Men man väljer att vara homofob. De skarpa orden kommer från Belgien – ett av många länder som hårt kritiserar Ungern för att i en ny lag koppla ihop pedofili med homosexualitet.
– Ändra lagen – eller lämna EU, manar Nederländerna.

ANNONS

Rättigheter och villkor för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner skapade rejäla gnistor vid EU-ländernas midsommartoppmöte i Bryssel.

Striden gäller en ny ungersk lag som syftar till att stoppa reklam och andra massmedieprodukter som visar "avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet" för alla under 18 år.

Tv- och radiokanaler i Ungern ska nu endast få visa dylikt material mellan klockan 22 och 05, för att inte riskera böter eller indragna licenser.

Även sexualundervisningen för minderåriga berörs av lagstiftningen, som väckt skarpa protester i framför allt Västeuropa.

Försvarar lagen

Premiärminister Viktor Orbán försvarar lagen och påstår att han kämpat för hbtq-personers rättigheter ända sedan kommunistregimens dagar.

ANNONS

– Homosexualitet straffades och jag kämpade för deras frihet och deras rättigheter. Så jag försvarar de homosexuellas rättigheter, men den här lagen handlar inte om det, påstår premiärministern på plats i Bryssel.

Ungern menar att lagen endast är till för att skydda minderåriga.

– Lagen handlar om att avgöra hur föräldrar ska ge sina barn sexualundervisning, hävdar Orbán och lägger till att det inte finns några planer på att upphäva lagen.

Markering utlovas

Men argumenten köps inte av en lång rad andra EU-länder. 18 ledare, däribland Sveriges statsminister Stefan Löfven (S), har undertecknat ett brev till stöd för grundläggande rättigheter.

– Här står man inte upp för människors lika värde och där måste vi markera väldigt tydligt, säger Löfven.

Inne på mötet varnar han sedan för att allmänhetens tålamod tryter.

– Svenska skattebetalare är inte intresserade av att skicka pengar till dem som som inte respekterar våra värderingar, säger statsministern, enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe.

"Helt oacceptabelt"

I det gemensamma brevet lovar undertecknarna fortsatta ansträngningar "för att garantera att framtida europeiska generationer kan växa upp i en atmosfär av jämlikhet och respekt".

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har kallat den ungerska lagen en skam och har bett ansvariga kommissionärer att kräva en förklaring från Ungern.

ANNONS

Skarpa ord hörs också från flera av EU-ländernas ledare.

– Att acceptera att jag var gay var det svåraste jag gjort, att acceptera det själv och berätta för mina föräldrar. Att nu höra att det (homosexualiteten) är på grund av att jag såg något på tv när jag var yngre är helt oacceptabelt – att blanda ihop homosexualitet med pedofili och pornografi är oacceptabelt, säger Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel.

Tuff Rutte

Allra skarpast mot ungrarna är Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

– Som jag ser det har de inget att göra i EU längre. De måste förstå att de antingen är medlemmar av EU, av de delade värderingar som vi har – eller så får de lämna, säger Rutte till nederländska journalister i Bryssel.

Orden har genast mötts av ungerska motprotester.

"Det ungerska folket kommer aldrig att stå på knä igen framför en Rutte eller någon annan kolonialist", fräser justitieminister Judit Varga via Facebook.

Men även Belgiens premiärminister Alexander De Croo är djupt kritisk mot ungrarna.

– Man väljer inte att vara homosexuell. Men man väljer att vara homofob. Vi kan inte acceptera en lagstiftning som legitimerar ett sådant uppträdande, säger De Croo inne på toppmötet, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP.

"Ärlig diskussion"

Samtliga 27 medlemsländer yttrade sig i toppmötesdiskussionen. Efteråt skriver statsminister Löfven i ett uttalande via SMS att Ungern "nu passerat ytterligare en gräns" och manar EU till att "hålla i de rättsliga processer som pågår".

ANNONS

"Är man med i EU ska man respektera alla människor", skriver Löfven.

– Det var en väldigt väldigt ärlig diskussion, konstaterar i sin tur Tysklands förbundskansler Angela Merkel på väg ut från toppmötet, när EU-ledarna till sist avklarat sin första mötesdag, vid tvåtiden på natten.

Toppmötet avslutas under midsommaraftonen, med diskussioner om ekonomin och läget i eurozonen.

Statsminister Stefan Löfven på väg in till torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.
Statsminister Stefan Löfven på väg in till torsdagens EU-toppmöte i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin/TT
EU:s rådsordförande Charles Michel tillsammans med Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel under torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.
EU:s rådsordförande Charles Michel tillsammans med Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel under torsdagens EU-toppmöte i Bryssel. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Fakta: Toppmötet i Bryssel

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas under torsdagen och fredagen till toppmöte i Bryssel. Mötet är det sista under Portugal som ordförandeland i ministerrådet. Från den 1 juli övertas den rollen i stället av Slovenien.

Torsdagens möte inleddes klockan 13 med en lunch tillsammans med FN:s generalsekreterare António Guterres. Därefter avhandlades coronapandemin och migrationsläget i början av kvällen, följt av en diskussion om synen på hbtq-frågor och en arbetsmiddag med internationella frågor på menyn i form av relationerna till bland annat Turkiet, Ryssland och Belarus.

Midsommaraftonens mötesdel inleds sedan klockan 10 på fredagen och handlar främst om det ekonomiska läget, inklusive ett särskilt toppmöte kring samarbetet i eurozonen.

Källa: Europeiska rådet.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS