En röststation i Olite. Arkivbild.
En röststation i Olite. Arkivbild. Bild: Alvaro Barrientos/AP/TT

"Högertsunami" i spanskt val

Konservativa Partido Popular (PP) med Alberto Núñez Feijóo i spetsen går framåt i söndagens lokala och regionala val i Spanien.

ANNONS

– Vi har vunnit en tydlig seger och Spanien har tagit sina första steg mot en ny politisk era, säger han i ett segertal.

Partiet får 31,5 procent av rösterna, jämfört med premiärminister Pedro Sánchez socialdemokratiska parti PSOE som får 28,2 procent.

För Sánchez innebär resultatet stora bekymmer. Hans socialdemokratiska parti PSOE styr, antingen på egen hand eller i koalitioner, i tio av de tolv autonoma regioner som gick till val. Nu tappar partiet sex av de regionerna, enligt spansk tv.

Javier Lambán, ledare för PSOE i Aragonien i nordöstra Spanien, beskriver det som en högertsunami som svept genom alla Spaniens regioner.

ANNONS

Partikollegan Miguel Ángel Revilla i Kantabrien förlorade sin plats som ledare i regionens styre.

– Vi står inför en obestridlig högeruppgång i Spanien som leds av PP och Vox, säger han.

Högerextrema Vox mer än fördubblar antalet valda ledamöter och tros kunna få betydande inflytande i städer där PP är beroende av partiets stöd.

Utfallet ses som en temperaturmätare inför det som komma skall senare i år. PSOE ingår i en regering tillsammans med vänsterpartiet Podemos, ett samarbete som inte har varit helt friktionsfritt.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS