Abdelmadjid Tebboune blir ny president i Algeriet.
Abdelmadjid Tebboune blir ny president i Algeriet. Bild: Fateh Guidoum/AP/TT

Han blir Algeriets nye president

Abdelmadjid Tebboune vann det omstridda presidentvalet i Algeriet. Den tidigare premiärministern fick drygt 58 procent av rösterna, enligt preliminära resultat som landets valmyndighet hänvisar till.

ANNONS

Många algerier bojkottade torsdagens val. Det var bara 40 procent av de registrerade väljarna som gick och röstade, enligt valmyndigheten. Alldeles tillräckligt, enligt kommentatorn Ahmed Mizab vid statlig tv.

– Valdeltagandet är tillfredsställande och kommer att ge den nye presidenten tillräckligt med stöd för att genomföra sina reformer, säger han.

Valet förkastades av den proteströrelse som i nio månader har demonstrerat mot Algeriets styrande elit. De första stora missnöjesyttringarna ledde till att den auktoritäre presidenten Abdelaziz Bouteflika avgick i april, men protesterna har fortsatt efter det.

Myndigheternas förhoppning har varit att oroligheterna ska upphöra efter valet, men aktivisterna lovar att de inte kommer att sluta protestera.

ANNONS

– Vi har fällt Bouteflika och vi kommer att fälla alla systemets män, säger en av demonstranterna.

De fem godkända kandidaterna i valet har antingen varit uttalade Bouteflika-anhängare eller tidigare suttit i en Bouteflika-regering. 74-årige Tebbounes rivaler i valet har varit en tidigare premiärminister, två tidigare ministrar och en tidigare medlem i det styrande partiets centralkommitté.

Tusentals algerier väntas ta sig ut på gatorna under fredagen för att visa sitt missnöje. Ett officiellt resultat väntas senare under fredagen.

Under torsdagen protesterade människor i flera städer i landet. På vissa ställen ledde det till sammandrabbningar med polis som försökte skingra protesterna med batonger.

ANNONS