Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/14

Han jagar migranter vid EU:s gräns

Dinko Valev, mer känd som "migrantjägaren" i Bulgarien, patrullerar gränsen mot Turkiet i sin pansarvagn och jagar flyktingar. Han och andra ur medborgargarden har hyllats av bulgariska polisen, premiärministern och delar av allmänheten. Andra uttrycker stor oro över utvecklingen i landet: – De är kriminella och borde stoppas, säger Krassimir Kanev, vid människorättsorganisationen Bulgarian Human Rights Committee.

Muskulös, med rakad skalle, iförd träningsoverall och ofta körandes i sin pansarvagn eller på en fyrhjuling har Dinko Valev blivit något av en kändis i Bulgarien under de gångna åren.

Brottaren, som till vardags handlar med begagnade bussdelar, har tagit på sig att patrullera den bulgarisk-turkiska gränsen, 50 kilometer från hemstaden Yambol. Ibland i större grupp om 20 personer som färdas på fyrhjulingar, men ofta också solo. 

– Jag gör detta för att jag vill göra Bulgarien tryggt. Men också Europa. Det är inga bra människor som kommer hit, säger när GP når honom via telefonen. 

Band flyktingar från Syrien

Han vill inte berätta så mycket kring sina möten med människorna som han "griper" i skogen men säger att han brukar hålla fast dem tills polisen kommer. 

– Jag brukar säga till dem att de ska lämna landet. Vad har de här att göra?, säger han. 

I ett klipp som lades ut på Youtube och gjorde honom känd över hela landet filmar Dinko Valev sig själv tillsammans med andra män vid en grupp på 12 syriska män, som bundits fast, tre kvinnor och ett barn. Han skriker förolämpningar mot människorna på marken och säger att de kommit till landet för att "döda oss som hundar".

Läs även: Gränspoliser och medborgargarde jagar flyktingar i Bulgarien

"En dag blir jag premiärminister"

I bulgariska medier hyllades han för att ha övermannat dem med "sina bara händer". På Dinkos Facebooksida överöses inläggen av hejarop och hyllningar av både andra bulgarer och sympatisörer från utlandet. Även i kommentarsfältet under hans Youtubeklipp prisas han som hjälte. 

– Folk förstår att vi gör något bra. En dag ska jag bli premiärminister för Bulgarien och då ska jag bygga en mur och ingen ska få komma till Bulgarien, säger han. 

Du ser inget fel i att binda fast och filma obeväpnade människor som i vissa fall flyr krig och förföljelse?

– De har kommit hit illegalt. Så då är det mitt jobb som bulgarisk medborgare att stoppa dem. Jag använder inte våld förutom i självförsvar. 

Men på ditt klipp ser man människor med fastbundna händer, det finns även kvinnor och barn?

– Jag har inte slagit dem. Ibland blir det våldsamt men bara om de attackerar mig först, säger han. 

Flera grupper

Dinko Valev är inte ensam. Andra grupperingar har uppstått med liknande mål. En grupp volontärer som tillhör nationalistiska Organisation for the Protection of Bulgarian Citizens fick ett pris av den bulgariska gränspolisen för ett gripande av en grupp flyktingar vid gränsen förra våren.

Ytterligare en grupp som kallar sig själva för Civil Squad for the Protection of Women and Faith har setts patrullera gränserna iförda militäruniformer och skottsäkra västar. De har öppet berättat att de på egen hand tvingat migranter tillbaka till Turkiet. 

En man i 30-årsåldern som uppges vara gruppens grundare åtalades efter att ha lagt ut ett klipp på sig själv med tre fastbundna män som ligger med ansikten mot marken. Samtidigt hörs en manlig röst skrika åt de skrämda männen att de ska gå tillbaka till Turkiet. Han dömdes till husarrest och böter men fortsätter enligt färska rapporter att patrullera gränsen. 

Kritiseras starkt 

Flera människorättsorganisationer har reagerat starkt på medborgargardens ageranden. 
Bulgarian Helsinki Committee kallar Dinko och hans likar för kriminella våldsmän som borde ställas inför rätta. Ett problem enligt Krassimir Kanev, chef för organisationen, är att landets ledande politiker uppmuntrat deras ageranden. 

– Premiärministern prisade dem. Han gick ut i tv och tackade dem för deras insatser. Sedan kritiserades han av andra EU-länder och backade, men skadan var redan skedd. Då kände de att de hade landet med sig, säger han. 

Han berättar att en del bulgariska medier öppet applåderade Dinko Valevs insatser och hjälpte till att göra honom till en kändis i landet. Han fick sitta i tv-soffor och i detalj beskriva hur han övermannade människor han hittade i skogen. 

Varför blev han så populär?

– Det finns mycket främlingsfientlighet i Bulgarien. Det råder ett slags etnocentricism i landet. Tanken på mångfald genom invandring är helt främmande för stora delar av befolkningen. Då är det väldigt lätt att skrämma upp människor med berättelser om terrorister och muslimer som kommer för att ta över landet, säger han. 

Enligt honom bidrar medier och populistiska politiker till att trissa upp stämningen mot flyktingar som vistas i landet, något som han menar kan få allvarliga konsekvenser. I november publicerade en tidning ett påstående att människor som bodde i flyktinglägren förde med sig hudsjukdomar. Detta ledde till att lägret stängdes i flera dagar i väntan på medicinsk personal, vilket i sin tur ledde till våldsamma upplopp och sammandrabbningar med polisen. 

– Det uppstod en mycket farlig situation, baserat på absolut ingenting. Det var bara påhittade rykten, säger han. 

Förra året har 20 000 migranter och flyktingar registrerats i landet i år, uppger Krassimir Kanev. Väldigt få har enligt honom för avsikt att stanna i Bulgarien. 

– Det här är inget riktigt problem för oss. Men det är ett sätt för politikerna i landet att flytta fokus från andra riktiga problem som korruption och arbetslöshet. Man eldar upp befolkningen kring flyktingkrisen, i syfte att slippa ta tag i riktiga problem, säger han.