Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En rökpelare stiger mot himlen i östra Aleppo. Arkivbild.

Hela Aleppo snart i al-Assads händer

Det tycks numera bara vara en tidsfråga innan syriska regeringsstyrkor har erövrat de delar av Aleppo som tidigare kontrollerades av rebeller. 85 procent av dessa östra delar har återtagits av Assadregimen.

Området al-Maadi i Aleppo togs på söndagen av regimen, enligt en rebellgrupp vars talesperson är baserad i Turkiet. Rebellfickorna utgör nu bara ett "väldigt litet område", fullt av civila, enligt rebellgruppen som citeras av nyhetsbyrån Reuters.

Tre rebellföreträdare hävdade på söndagskvällen att USA och Ryssland presenterat ett förslag som skulle möjliggöra för rebeller och civila att lämna staden via säkra korridorer, men ryssarna dementerade senare att någon sådan överenskommelse nåtts.

10 000 flydde

Fler än 10 000 människor flydde bara under söndagen från de rebellkontrollerade delarna av Aleppo, landet näst största stad. Sammantaget har cirka 120 000 personer tvingats bort därifrån sedan slutet av november, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, baserat i Storbrittanien. Samtidigt fortsätter bomberna att falla över rebellområdena.

- Gatorna är fulla av människor som hamnat under rasmassorna. De dör eftersom vi inte kan hjälpa dem. Bombningarna är helt overkliga, säger Abu al-Leith, talesman för frivilligkåren Vita hjälmarna, till nyhetsbyrån AFP.

Den syriska armén har under veckan kopplat ett allt hårdare om staden, som sedan 2014 är delad mellan regimen och olika rebellgrupper. Intensiva flygräder och artilleribeskjutning har tvingat rebellerna på reträtt.

När Assadregimen återtagit hela Aleppo kommer regeringsstyrkorna att vändas mot sydost, tror Per Jönsson vid Utrikespolitiska institutet.

- Next stop Idlib. I och med att motståndet i Aleppo är nedkämpat frigörs ju resurser för regeringen att angripa på ett nytt ställe. Det är viktigt för syriska armén att återta områdena runt Idlib, ett rätt stort område som Nusra-fonten med flera håller – viktigare än till exempel området runt al-Raqqa som är ofruktbar öken, säger han till TT.

Frigjorda resurser

Utöver syriska arméns egna styrkor har bland annat två libanesiska Hizbollah-brigader deltagit i striderna i Aleppo – resurser som nu också frigörs för andra uppgifter.

- Det handlar om uppåt 10 000 man som varit i Aleppo i minst tre veckor, stenhårda förband som alltid varit framgångsrika var de än satts in, säger Jönsson.