Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Heta frågor när Pompeo och Lavrov möttes

När USA:s utrikesminister Mike Pompeo mötte sin ryske kollega Sergej Lavrov var många tvistefrågor på agendan. Men där fanns också trevare. Lavrov hoppades på att mötet ska resultera i "små men viktiga steg mot förbättrade relationer".

Vid mötets början sade Pompeo att de två länderna kanske inte är överens om allt, men att det finns utrymme för samarbete, framför allt när det gäller arbetet mot terrorismen och icke-spridning av kärnvapen.

- Jag är här i dag för att president Trump vill förbättra den här relationen, sade han och tillade:

- Vi har våra olikheter – varje land kommer att skydda sina egna intressen och ta hand om sitt eget folk – men vi måste inte vara motståndare i alla frågor.

Efter mötet konstaterade Lavrov att diskussionerna varit öppenhjärtiga och bra.

Brett spektrum

Mötet var på den högsta politiska nivån sedan Putin och USA:s president Donald Trump möttes i Helsingfors förra året.

Samtalsämnena spände över ett brett spektrum av heta frågor, såsom kärnenergiavtalet med Iran, rysk valpåverkan och situationen på Koreahalvön. Även situationen i Ukraina, samt i Venezuela, avhandlades – frågor där stormakterna har diametralt olika uppfattningar.

Vid en gemensam presskonferens i den ryska semesterorten Sotji sade Pompeo att han klargjort för Lavrov att det inte får ske någon rysk valpåverkan under 2020 års presidentval i USA.

- Det skulle ytterligare förvärra våra relationer, sade Pompeo.

"Ren dikt"

Rysk valpåverkan och misstänkt samarbete mellan Kreml och president Donald Trumps presidentvalskampanj har granskats inom ramen för särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning – något som Lavrov passade på att referera till.

- Det är uppenbart att sådana insinuationer är ren dikt, sade Lavrov med hänvisning till utredningen om möjligt samarbete.

USA:s relation till Ryssland har genomgått en viss förändring under Trump. Presidenten talar ofta gott om sin ryske kollega och har av sina motståndare anklagats för att bedriva en allt för mjuk Rysslandspolitik. Samtidigt återstår tvistefrågorna.

Den ryska regeringen hoppas på fördjupade relationer, inte minst efter att Rysslandsutredningen inte fastställt om någon samverkan mellan Trumps valkampanj och Ryssland skett.