Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Morten Østergaard, partiledare för Radikale Venstre, när han röstade i valet den 5 juni. Arkivbild.

Hicka i regeringsförhandlingarna i Danmark

Det har hickat till i regeringsförhandlingarna i Danmark. En spricka har uppstått mellan Socialdemokratiets statsministerkandidat Mette Frederiksen och Radikale Venstres ledare Morten Østergaard.

Frederiksen har enats med Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten om att minska landets utsläpp av växthusgaser med 70 procent till 2030. Då vägrade Østergaard infinna sig till onsdagens förhandlingsrunda som Frederiksen bjudit in till.

- Det finns fortfarande inte enighet om ekonomin, så att en ny regering kan genomföra ambitionerna när det gäller klimat och välfärd, säger Østergaard.

Frederiksens mål är att bilda en S-regering som kan styra i minoritet med stöd av de andra tre partierna som räknas till det röda blocket.

Men Østergaard säger att hans parti inte vill sluta svepande avtal utan att veta att det finns pengar att genomföra löftena.

Den fortsatta vägen framåt i förhandlingarna är oklar.

Noa Reddington, politisk kommentator och tidigare rådgivare till före detta statsminister Helle Thorning Schmidt (S), tror att det nu kan dröja innan landet har en regering.

- Vi står inför ett drama mellan Mette Frederiksen och Radikale Venstre, som kan ta många dagar.