Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ovädret Fiona har dragit in över Kanadas sydöstra kust och provinsen Nova Scotia.
Ovädret Fiona har dragit in över Kanadas sydöstra kust och provinsen Nova Scotia. Bild: Andrew Vaughan/AP/TT

Historiskt oväder över östra Kanada: "Läskigt"

Kanadensiska meteorologer larmar om att ovädret Fiona som nu dragit in över landets sydöstra del kommer anta historiska proportioner.
Mer än en halv miljon hushåll är strömlösa efter att Fiona på lördagen fått landkänning, och det både blåser och regnar kraftigt på det stora landets Atlantkust.

Myndigheterna hade redan innan Fiona nådde land utfärdat orkanvarningar för Nova Scotia, Prince Edward Island och Newfoundland. Meteorologer i USA bedömer att Fiona kommer att hinna utvecklas till en "stor och kraftfull post-tropisk cyklon med vindar av orkanstyrka".

– Detta kommer definitivt att bli en av de kraftfullare, om inte den mest kraftfulla, tropiska cyklonen som har drabbat vår del av landet, sade Ian Hubbard vid det kanadensiska orkancentret i Nova Scotia.

Köper förnödenheter

Amanda McDougall, borgmästare i Cape Breton-området, sade att det började bli "väldigt läskigt". Invånare i området började snabbt köpa på sig förnödenheter och stormsäkra sina fastigheter.

Kanada har historiskt varit relativt förskonat från oväder av detta slag, då de vanligtvis tappar sin kraft när de drar in över kyligare havsvatten.

Premiärminister Justin Trudeau har skjutit upp en resa till Japan och meddelat att ovädret ser ut att slå hårt mot landet.

– Vi hoppas såklart att det inte blir mycket att göra, men vi misstänker att det antagligen blir det, säger Trudeau.

– Hörsamma de lokala myndigheternas instruktioner och håll ut under de kommande 24 timmarna.

Mer på väg

Fiona har hittills orsakat fem dödsfall under sin framfart: två i Puerto Rico, två i Dominikanska republiken och ett på den franska ön Guadeloupe.

Och faran ser inte nödvändigtvis ut att vara över nere i syd. Ett nytt oväder, en tropisk storm som amerikanska myndigheter har döpt till Ian, tar form i Karibien. Det spås nå Kuba på tisdag och sedan amerikanska Florida på onsdag.

Fiona svepte fram över Atlanten utanför USA, här på en satellitbild som togs natten till fredag. Nu har ovädret fortsatt norrut mot Kanada.
Fiona svepte fram över Atlanten utanför USA, här på en satellitbild som togs natten till fredag. Nu har ovädret fortsatt norrut mot Kanada. Bild: Den amerikanska myndigheten NOAA via AP/TT