Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Adolf Hitler och hans Eva Braun på ett odaterat foto från Berghof. Bild: AP/TT
Adolf Hitler och hans Eva Braun på ett odaterat foto från Berghof. Bild: AP/TT

"Hitler-hotell" till salu väcker debatt

Vad sägs om "en tidsresa i en drömsk miljö" i Alperna? Ett klassiskt hotell vid en bergstopp är nu till salu.
Att det en gång i tiden hörde till Adolf Hitlers omtalade alpkomplex Berghof talas det dock tystare om, skriver tyska medier.

Hotel Zum Türken nära Berchtesgaden i Bayern bjuds ut för 3,65 miljoner euro (38,5 miljoner kronor). Utsikten från byggnaderna, omfattande 1 280 kvadratmeter, över alplandskapet beskrivs som hänförande.

Men som tyska tidningar påpekar har fastigheten en kontroversiell historia. Den ligger i anslutning till det som en gång hette Berghof, sommarhuset som nazistledaren Hitler köpte 1933 och sedan byggde ut till sitt alphögkvarter med bunkersystem och det omtalade Örnnästet högst upp.

Zum Türken användes under andra världskriget av bland andra SS och Gestapo, och inhyste kända nazister som Herrmann Göring och Martin Bormann, skriver Bild , som kallar fastigheten för "Hitler-hotell". Och medan de flesta byggnader från krigstiden i området sedan länge är rivna finns de underjordiska utrymmena i hotellet kvar. "Närmare Hitlers dåtida privatbunker i 'alpfästningen' kan man inte komma", som lokaltidningen Berchtesgadener Anzeiger uttrycker det.

Tidningen Donaukurier rapporterar dock att bygden sedan tidigare väcker nynazisters intresse, och röster i området uttrycker farhågor för att hotellet kan hamna i fel händer.

Henrik Samuelsson/TT