Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Hittade vaccindoser skulle till Belgien

Drygt 29 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har hittats i en italiensk vaccinfabrik, till synes undangömda.
Snabbt blossade frågan om exportstopp från EU upp, men det visade sig att vaccinet var på väg till Belgien.

Fyndet gjordes på ett lager i staden Anagni i Italien, rapporterar italienska tidningen La Stampa. Det ska röra sig om närmare 30 miljoner vaccindoser, som man först misstänkte skulle ha levererats till Storbritannien.

Doserna hittades i samband med en kontroll av lagret som genomfördes av italienska myndigheter, på uppdrag av EU-kommissionen.

Samtidigt har det på olika håll införts exportstopp, och Astra Zeneca har heller inte uppfyllt det avtal de tecknat med EU. Flera europeiska länders företrädare reagerade starkt på uppgifterna och krävde en eventuell export av doserna skulle stoppas.

Vaccinet skulle till EU-landet Belgien

Det framkom dock senare att italienska polisen under helgen fått i uppgift av hälsodepartementet att undersöka vart doserna var på väg. Utredningen kom då fram till att doserna var på väg till EU-landet Belgien, detta uppger den italienska poliskåren Carabinieri NAS.

LÄS MER: Riskerna med EU-beslut om skärpt vaccinexport

LÄS MER: Vaccin som diplomati med flera syften

Astra Zeneca skriver i ett mejl till TT att uppståndelsen kring de italienska vaccindoserna felaktigt beskyllt företaget för att "hamstra" vaccin – när det i själva verket handlade om ett normalt förfarande för vaccinproduktion.

"Det är inte korrekt att beskriva detta som en hamstring av vaccin. Att tillverka vaccinen är mycket invecklat och tidskrävande. I synnerhet när vaccindoserna måste vänta på att kvalitetssäkras först efter att de fyllts i injektionsflaskorna," skriver läkemedelsföretaget.

Företaget uppger vidare att flera vaccinleveranser planeras ske till EU inom en snar framtid.

"Det finns över 16 miljoner doser som väntar på att kvalitetssäkras för att sedan kunna skickas ut i Europa, närmare 10 miljoner doser kommer att levereras till EU-länder under den sista veckan i mars."

Vaccinationen med Astra Zenecas vaccin är i nuläget pausat i Sverige, efter rapporter om eventuella biverkningar. Nya besked om hur det ska användas väntas av Folkhälsomyndigheten under torsdagen.

LÄS MER: Astra Zenecas vaccin får klartecken – men stoppet i Sverige förlängs

LÄS MER: Beslutet om Astra Zenecas vaccin dröjer