Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den danske dykaren Ivan Karadzic deltog i söndagens räddning av fyra av pojkarna i grottsystemet Tham Luang.

"Hoppas på goda nyheter inom timmar"

Räddningsinsatsen vid Tham Luang-grottorna i Thailand återupptas. Insatsledaren säger att han hoppas på goda nyheter inom de närmsta timmarna. Nu ska dykarna på nytt in i trånga och vindlande gångar för att hämta fler fotbollspojkar och deras 25-årige tränare.

Evakueringen började på nytt vid elvatiden på förmiddagen, lokal tid. Åtta pojkar och tränaren är kvar i grottan. Chefen för insatsen, Narongsak Osottanakorn, säger att de kommer att använda mer personal än i går, och att han väntar sig att det går snabbare än vid det första – lyckade – försöket.

- All utrustning är redo. Syrgastuber är redo. Inom de närmsta timmarna kommer vi att ha goda nyheter att presentera, säger Narongsak Osottanakorn.

Danske dykaren berättar

Den danske dykaren Ivan Karadzic som deltog i räddningen av de första fyra pojkarna, säger att dykarna räknar med att rädda ytterligare fyra–fem pojkar under måndagen och de resterande under tisdagen.

Han berättar om gårdens förberedelser.

- Vi hade föreställt oss alla möjliga katastrofscenarier, som utrustning som går sönder och barn som grips av panik, barn som drunknade och skulle återupplivas, säger Ivan Karadzic till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

- Men det hände ingenting. Alla befann sig på sina platser och gjorde precis det de skulle.

"Såg skrämda ut"

Ivan Karadzic stod på sin post halvvägs in i den fem kilometer långa sträckan för att byta ut syrgastuber när de tagit slut. De fyra pojkarna som räddades under söndagen var utrustade med heltäckande våtdräkter och masker som gav dem luft.

- De såg lite skrämda ut, men de fick inte panik eller så, säger Karadzic.

- Och de log och tackade.

Får inte träffa föräldrar

Karadzic, som till vardags driver ett dykföretag på den thailändska ön Koh Tao, kommer dock att vara ledig under dagen.

- Jag har aldrig varit så trött förut, och har fått veta att jag ska få vila lite, säger han.

Tidigt på morgonen anlände ambulanser till ingången till grottan, men journalister och andra intresserade har motats bort från området och kan inte se vad som händer på plats.

- Vi har arbetat kontinuerligt under natten, säger en person vid myndigheterna som vill vara anonym, på måndagsmorgonen.

De fyra pojkarna som räddades i går har ännu inte fått träffa sina föräldrar eftersom läkarna oroar sig för att pojkarna har dragit på sig infektioner under vistelsen. Läkarna kommer dock att ta ställning till om föräldrarna kommer att få träffa pojkarna genom att hålla sig på avstånd, eller se dem genom en glasruta.

Regn hotar insatsen

Fortsatt regn hotar insatsen eftersom regnvattnet kan översvämma grottorna i norra Thailand.

Barnen, som är 11–16 år gamla, och deras tränare sitter fast i grottkomplexet sedan den 23 juni. Efter nio dagar hittades de av brittiska dykare. Fyra av pojkarna har kunnat hämtas ut med hjälp av expertdykare genom vindlande grottgångar och översvämmade kamrar.

Elon Musk, vd för Tesla, har skickat en miniubåt i barnstorlek som bör komma fram till Thailand under måndagen, skriver han på Twitter. I videoklipp syns dykare testa ubåten i ett smalt utrymme i en bassäng.