USA:s nu avgående försvarsminister Jim Mattis, till vänster, och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist, till höger, vid ett Natomöte i juni 2018.
USA:s nu avgående försvarsminister Jim Mattis, till vänster, och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist, till höger, vid ett Natomöte i juni 2018.

Hultqvist beklagar Mattis avgång

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) beklagar att USA:s försvarsminister Jim Mattis avgår. Han har stått för, till exempel, stabilitet och trovärdighet i säkerhetspolitiken i norra Europa, enligt Hultqvist som personligen kommit bra överens med Mattis.

ANNONS
|

- Han är en väldigt bra amerikansk försvarsminister som har värnat en regelbaserad världsordning och han har jobbat väldigt tydligt för en stärkt transatlantisk länk i förhållande till Europa, säger Peter Hultqvist till TT.

Hultqvist har träffat Mattis flera gånger och de har utvecklat försvarssamarbetet mellan Sverige och USA, men också för trion USA, Sverige och Finland.

ANNONS

- Jag har själv sett honom som en mycket bra samarbetspartner som är enkel att tala med, tydligt i sina budskap och bra att komma överens med. Han har också levererat det vi kommit överens om, säger Hultqvist.

Inga tecken

Han säger sig dock inte ha fått några tecken på att överenskommelser inte kommer att hållas framöver.

- Jag förutsätter att det vi kommit överens om när det gäller våra försvars-, säkerhets- och utrikespolitiska samarbeten ligger fast och att det är långsiktigt oavsett vem som sitter som förvarsminister, säger Hultqvist.

På frågan om den svenska regeringen är oroad över avhopp och snabba kast i den amerikanska utrikes- och försvarspolitiken, när det gäller uppgifter om att USA planerar att lämna Syrien och kraftigt dra ned på sin militära närvaro i Afghanistan till exempel. säger Hultqvist att han inte vill säga så mycket om det.

ANNONS

Hänvisar till UD

När det gäller eventuell inverkan på den svenska styrka i Irak, som deltar i den globala koalitionen mot IS, hänvisar han till UD för kommentar. Vad gäller Afghanistan, där Sverige har en insats om cirka 30 personer, säger Hultgvist:

- Fortsatt militär närvaro i Afghanistan är absolut nödvändig. Är det så att det ska ske neddragningar från något håll så ska det ske i nära samråd med övriga truppbidragare, säger den svenske försvarsministern.

TT

ANNONS