En kvinna i Jemen håller upp sin undernärda son. Arkivbild
En kvinna i Jemen håller upp sin undernärda son. Arkivbild Bild: Hani Mohammed/AP/TT

Hungerkatastrof väntar i coronavirusets spår

Hjälporganisationen Oxfam varnar för en global hungersnöd i spåren av covid-19. Upp till 12 000 människor om dagen beräknas kunna dö av undernäring i slutet av året. För att förhindra en svältkatastrof behövs kraftfulla insatser från det internationella samfundet.

ANNONS

Coronaviruset har fått land efter land att stänga ner. Det har lett till ekonomisk recession och massarbetslöshet i stora delar av världen. Nu varnar hjälporganisationen Oxfam i rapporten "Hunger Virus" för att pandemin även kan leda till hungersnöd.

Mest akut är situationen i Venezuela, Sydsudan, Jemen och andra länder där det redan råder matbrist. I det hårt krigsdrabbade Jemen har pandemin lett till att merparten av de jemeniter som jobbar som gästarbetare i Gulfländerna blivit arbetslösa.

– De har förlorat sina jobb så de har inte haft möjlighet att skicka hem pengar till familjemedlemmar som behöver dem för att köpa mat, säger Muhsin Siddiquey som är nationell chef för Oxfam i Jemen.

ANNONS

Totalt rör det sig om drygt 2,3 miljarder kronor som gått förlorade i ett land där 20 miljoner människor redan lider av matbrist.

Västafrika drabbat

Även i Västafrika med länder som Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria och Senegal är situationen kritisk. Restriktionerna som följde av pandemin har gjort att många förlorat sina inkomstkällor.

– I våra länder är de flesta jobben i den informella sektorn. Med nedstängningen kan människor inte längre jobba och det finns inga sociala skyddsnät som i utvecklade länder, säger Azara Remalia Sanogo, regional rådgivare för Oxfam i Västafrika.

Jordbrukssektorn består främst av självhushåll och de stängda gränserna gör att det inte går att få tag i utsäde, gödsel och annat som behövs för att plantera grödor.

– Vår prioritet är att hjälpa till för att minska hungern hos befolkningen. Covid-19 är inte det största problemet i regionen utan det är hungern.

Kvinnor drabbas extra hårt av de ekonomiska effekterna av pandemin, enligt Oxfam. De arbetar ofta i småjordbruk och har en central roll för att odla och bearbeta livsmedel som sedan säljs på marknader samtidigt som de ansvarar för hemmet.

Massiva åtgärder

För att förhindra en svältkatastrof i spåren av pandemin, som kan göra att 122 miljoner människor drabbas ytterligare, krävs enligt Oxfam kraftfulla åtgärder från världssamfundet.

ANNONS

Det handlar bland annat om att finansiera FN:s covid-19-arbete, skriva av utvecklingsländers skulder och bygga mer rättvisa och hållbara livsmedelssystem som gynnar småskaliga producenter. Muhsin Siddique framhåller även nödvändigheten att få stopp på Jemenkriget och andra konflikthärdar,

– Säkerhetsrådet och FN:s mer inflytelserika medlemmar, som USA, Storbritannien och Sverige, behöver arbeta för ett globalt eldupphör för att få ett slut på konflikterna, säger han.

En pojke i Nairobi i Kenya får mat hos en hjälporganisation. Arkivbild
En pojke i Nairobi i Kenya får mat hos en hjälporganisation. Arkivbild Bild: Bernat Armangue/AP/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS