Demonstranter på Paris gator som protesterar mot regeringens planer på att höja pensionsåldern.
Demonstranter på Paris gator som protesterar mot regeringens planer på att höja pensionsåldern. Bild: Christophe Ena/AP/TT

Nära 1,3 miljoner i fransk pensionsprotest

I Frankrike var det nya stora protester på tisdagen mot att pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år. Många fick svårt att ta sig till jobbet då i stort sett alla transportmedel påverkades.

ANNONS

För knappt två veckor sedan deltog 1,1 miljoner människor i Frankrike i en liknande protestaktion.

Under tisdagen var det dags igen.

Enligt inrikesdepartementet deltog nästan 1,3 miljoner människor landet runt i protester mot president Emmanuel Macrons planer på höjd pensionsålder.

Från fackligt håll angavs siffran 2,8 miljoner.

I huvudstaden Paris kom 500 000 till demonstrationen eller 100 000 fler än förra gången den 19 januari, enligt fackförbundet CGT.

Då bedömde inrikesdepartementet att endast 80 000 deltog i Paris. På tisdagen löd den officiella uppskattningen 87 000.

Oavsett vem som ligger närmast sanningen orsakade protesterna problem för de som ville ta sig till och från jobbet. Endast ett minimum av kollektivtrafik rullade i Paris, meddelade operatören RATP innan demonstrationerna skulle inledas.

ANNONS

Av höghastighetstågen runtom i landet skulle bara ett av tre gå, enligt bolaget SNCF. Flyget drabbades också i viss mån.

Internationella resor klarade sig bra. Långdistansflyg gick också hyfsat enligt tabell, enligt Air France, liksom Eurostar-tågen till Storbritannien.

Bland de sektorer som omfattades av tisdagens protester var barnomsorg, vilket innebar att många arbetande fick vara hemma med sina barn.

Facken uppmanar till nya protester den 7 och 11 februari.

Demonstrationståget i Paris startar vid Place d'Italie och slutar vid Place Vauban.
Demonstrationståget i Paris startar vid Place d'Italie och slutar vid Place Vauban. Bild: Johan Hallnäs/TT

Fakta: Den franska pensionen

Den allmänna pensionsåldern i Frankrike sänktes från 65 till 60 år 1982, under den långvarige presidenten François Mitterrand (Socialistpartiet), som då hade tagit över makten med stöd av Kommunistpartiet.

Sedan dess har det gjorts återkommande försök att ändra lagstiftningen – försök som fransmännen protesterat med kraft mot.

1995, när Mitterrand hade ersatts på presidentposten av den borgerlige Jacques Chirac, gjordes ett försök att införa ett universellt pensionssystem och höja pensionsåldern inom offentlig sektor. Miljontals fransmän gick ut på gatorna och demonstrerade i tre veckors tid, i vad som har beskrivits som de mest omfattande protesterna i Frankrike sedan Majrevolten 1968. Pensionsförslagen drogs tillbaka.

2010 var det president Nicolas Sarkozy som ville höja pensionsåldern till 62. Det var då de fackliga centralorganisationerna senast gjorde gemensam sak och utlyste generalstrejk. Miljontals människor gick ut på gatorna i protest. Pensionsåldern höjdes, även om regeringen gick med på mindre eftergifter.

I slutet av 2019 och början av 2020 utlystes stora strejker i landet mot president Emmanuel Macrons planer på en stor omvälvning av pensionssystemet. Strejkerna var de mest långvariga sedan 1968 och stöddes av en majoritet av fransmännen. I slutänden lades planerna på is, delvis med anledning av coronapandemin – tills nu.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS