Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alex Lange, ordförande för Democrats Abroad i Sverige, är nöjd med valresultatet.

I Sverige firar Demokraterna oklar seger

I Sverige firar demokrater det amerikanska valresultatet – men även här råder det delade meningar om vilka som är mellanårsvalets vinnare i USA.

Stämningen är uppsluppen och det äts amerikansk frukost med bacon och pannkakor i en lokal på Södermalm i Stockholm. Att Demokraterna återtar makten i USA:s representanthus ses som en god anledning att fira på partianhängarnas svenska valvaka.

- Det är stort, säger Alexander Lange, ordförande för Democrats Abroad i Sverige.

- Det betyder att (president) Trump inte har kontroll över den legislativa makten längre. Vi kommer att kunna presentera vår politik: bättre ekonomisk trygghet, bättre sjukvård, ett bättre invandringssystem som faktiskt är rättvist och humant. Samtidigt kommer vi att kunna utreda allt som Trump gjort de senaste två åren.

Succé enligt Trump

Att Donald Trump på Twitter beskriver valresultatet som en succé ger Lange inte mycket för.

- Han kommer ju alltid att twittra vad han vill. Han kommer alltid att säga att han har vunnit, trots att det inte är sant.

Germaine Thomas har bott i Sverige i 18 år, men röstade ändå.

- Det är viktigt för mig i varje val. Även om jag bor i Sverige har jag en röst och en plats i USA.

Även hon är nöjd med resultatet.

- Förhoppningsvis får det Republikanerna att känna sig lite skakiga.

En gigantisk broms

Frågan är dock om segern i representanthuset är en så stor framgång som Demokraterna vill göra gällande. Frågar man den konservative författaren och debattören Roland Poirier Martinsson – som säger sig stå nära Republikanerna i många frågor – är svaret nej.

- Om man tittar på alla opinionsmätningar och gissningar inför valet så var det väl en viss framgång för Republikanerna. Man förlorade representanthuset ungefär som förväntat. Det gick bättre i senaten och guvernörsvalen än förväntat, säger han.

Roland Poirier Martinsson må stå Republikanerna nära, men han ogillar Donald Trump. Därför är han nöjd med resultatet: Republikanerna behåller makten i senaten och kan fortsätta att bekräfta konservativa domare som nomineras av presidenten – samtidigt som både Trump och Demokraterna hindras från att genomföra sin politik.

- Det är en gigantisk broms för all amerikansk politik de kommande två åren och jag tycker aldrig att den har kommit lämpligare.