En indisk och en kinesisk soldat på vakt i Nathula-passet. Stämningen har varit spänd i området i decennier – passet var stängt för trafik mellan 1962 och 2006. Arkivbild tagen på sommaren.
En indisk och en kinesisk soldat på vakt i Nathula-passet. Stämningen har varit spänd i området i decennier – passet var stängt för trafik mellan 1962 och 2006. Arkivbild tagen på sommaren. Bild: Gurinder Osan/AP/TT

Indien: Gränsstrider längs gamla Sidenvägen

Indiska och kinesiska styrkor har åter hamnat i strid längs den långa och ensligt belägna gränsen, rapporterar medier i Indien.

ANNONS

Striderna ska ha ägt rum häromdagen, men uppgifterna kommer först nu. Platsen, Nathula-passet mellan Tibet och den indiska delstaten Sikkim, är känd som ett stopp längs den mytomspunna Sidenvägen, men ligger isolerat på över 4 000 meters höjd.

Indiska försvarstalesmän säger enligt rapporterna att det finns skadade på båda sidor.

Gränsen mellan de båda stormakterna Indien och Kina är lång och delvis omstridd. Förra året dödades tiotals soldater när de två ländernas styrkor drabbade samman i Ladakh, på andra sidan Nepal längre västerut längs gränsen.

I september lovade ländernas utrikesministrar Wang Yi och Subrahmanyam Jaishankar vid ett möte i Moskva att "behålla det nödvändiga avståndet" i gränsområdena och "undvika ageranden som riskerar att eskalera situationen".

ANNONS

Henrik Samuelsson/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS