Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Indiens premiärminister Narendra Modi och Kinas president Xi Jinping möttes på fredagen i kinesiska Wuhan.

Indien och Kina planerar nytt toppmöte

Indiens premiärminister har bjudit in den kinesiske presidenten till ett informellt toppmöte nästa år. Det var ett av resultaten när Narendra Modi och Xi Jinping på fredagen träffades i Wuhan i centrala Kina.

Narendra Modi tillbringar ungefär ett dygn i Wuhan, bara månader efter en gränsdragningskonflikt som ledde till farhågor om att krig skulle kunna bryta ut mellan de båda jätteländerna, som tillsammans hyser 40 procent av jordens befolkning.

Mötet ska förhoppningsvis minska spänningarna länderna emellan. Relationerna har präglats av schismer, bland annat har regeringarna i Peking och Delhi varit oense i viktiga handels- och infrastrukturfrågor. Efter ett museibesök och middag med Xi Jinping var Narendra Modi tillitsfull:

- Jag hoppas att liknande informella toppmöten kan utvecklas till en tradition mellan våra båda länder. Det skulle glädja mig om ett sådant kan hållas i Indien 2019, sade han i en tv-sändning.

Xi Jinping konstaterade att Kinas och Indiens inflytande stadigt ökar, både i regionen och i världen i stort.

- När vi tittar framåt ser vi snabba framsteg mot en ljus framtid för samarbetet mellan Indien och Kina, sade den kinesiske presidenten.