Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En student på en konstskola i Mumbai hyllar Atal Bihari Vajpayee genom att placera ut blommor runt hans porträtt.

Indiens expremiärminister Vajpayee död

Indiens före detta premiärminister Atal Bihari Vajpayee har avlidit vid 93 års ålder. Den moderata hindunationalisten är känd för att ha beordrat de kärnvapentest som blev start till en kapprustning med Pakistan. Men han reste också till grannlandet för att förbättra relationen.

Vajpayee, som innehade premiärministerposten 1998–2004, var en av de populäraste ledarna i det styrande hindunationalistiska BJP-partiet. Men i motsats till sittande premiärminister Narendra Modi var han en moderat företrädare för BJP, och beundrad även bland politiska motståndare.

Som ny på posten gav han 1998 klartecken till underjordiska kärnvapentest, i tron att det kunde fungera avskräckande gentemot Pakistan och Kina. Men bara ett år senare åkte Vajpayee med den första bussen på en ny linje från New Delhi till Lahore i Pakistan, en diplomatisk gest för att förbättra relationen till grannen.

När hinduiska fanatiker i december 1992 förstörde 1500-talsmoskén Babri Masjid i Uttar Pradesh, fördömde Vajpayee dådet som "Indiens mörkaste stund". Han var också en av få BJP-ledare som uttryckte ilska när hundratals muslimer dödades i upplopp 2002 i delstaten Gujarat, där Narendra Modi då var guvernör.

"Det var Atal Ji's exemplariska ledarskap som lade grunden för ett starkt, välmående och inkluderande Indien på 2000-talet", twittrar premiärminister Modi.

Sju dagars landssorg har utlysts i Indien.