Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Turkiets president Recep tayyip Erdogan, Bulgariens premiärminister Boyko Borissov, EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid mötet i Bulgarien.

Inga kompromisser men försonliga tongångar

Ett elegant slott vid Svarta havet fick utgöra bakgrund när EU och Turkiet möttes för överläggningar. Och tydligen var det högt i tak i slottssalarna för efter mötet var tongångarna försonliga trots tidigare taggighet.

- Vårt möte i dag visar, att trots att våra relationer genomgår svårigheter så samarbetar vi väl på de områden där vi samarbetar, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk efter mötet med bland andra Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Mötet hölls i form av en arbetsmiddag i slottet Evksinograd – sommarpalats för Bulgariens forna kungafamilj.

De senaste åren har bjudit på ett märkligt meningsutbyte där barska skällsord varvats med leenden och löften om närmare samarbete mellan Ankara och Bryssel. Framför allt från turkisk sida har EU-länder och europeiska politiker anklagats för allt från rasism och islamofobi till samarbete med terrorister.

Inga kompromisser

EU har å sin sida bland annat luftat oro över Erdogans allt mer hårdföra ledarstil, över det försämrade läget för yttrande- och tryckfriheten i landet och för den militära offensiven i norra Syrien..

Tusk bedyrar EU:s vilja att upprätthålla dialogen och samarbeten på olika områden, men tvingades också klargöra en sak:

- Vi uppnådde inte några konkreta kompromisser i dag.

Efter mötet sade Erdogan att han hoppas perioden av dåliga relationer med EU är förbi, rapporterar Reuters. Han säger också att Turkiet förväntar sig EU:s stöd – inte kritik – i kampen mot terrorism.

EU fortsatt mål

Erdogan gjorde heller ingen hemlighet av att han förväntar sig reselättnader för turkiska medborgare i EU.

EU har i princip fryst de förhandlingar om ett turkiskt EU-medlemskap som hackat fram i knapp styrfart sedan 2005. Erdogan sade att ett EU-medlemskap fortfarande är ett av Turkiets "strategiska mål", men tillade att Turkiet "inte kommer att tolerera hyckleri."

Samtidigt är båda sidor måna om att inte strypa relationerna helt. För Turkiet är EU av enorm vikt ekonomiskt. För EU är Turkiet en helt nödvändig allierad för att hantera flyktingar och migranter.