Ingen majoritet – så kan Italien styras

Koalitionerna som tidigare styrt Italien är för små – och partiet som alltid står ensamt är störst. När ingen tycks kunna bilda en majoritetsregering återstår ett fåtal vägar framåt.

ANNONS
|

En Lega-ledd högerkoalition

EU-kritiska och främlingsfientliga Lega röner stora framgångar i valet och vore det största partiet (med nästan 18 procent) i en koalition med Silvio Berlusconis mitten-höger-parti Forza Italia (nästan 14 procent) och andra partier från den yttre högern, som nationalistiska Fratelli d'Italia (Italiens bröder). De är långt ifrån en egen majoritet, men Lega-ledaren Matteo Salvini säger att partierna har "rätten och plikten" att leda landet, skriver nyhetsbyrån AFP.

Salvini säger också att koalitionens största parti bör få nominera en framtida premiärminister. Berlusconi är förbjuden att inneha offentliga ämbeten på grund av en skattebrottsdom och väntades vilja välja "sin" kandidat.

ANNONS

Lega, fram till nyligen Lega Nord, grundades som ett parti för ökat självstyre i norra Italien och har nu gått förbi Forza Italia som största parti i just de områdena.

Fem stjärnor, fler än ett parti?

Femstjärnerörelsen är Italiens största parti med drygt 32 procent av rösterna. Men det har tidigare uteslutit alla former av samarbete och distanserat sig från etablissemanget – framför allt socialdemokratiska Demokratiska partiet och Silvio Berlusconis Forza Italia, partier som tidigare lett landet.

Den unge ledaren Luigi di Maio säger sig nu känna ett ansvar att bilda en regering – men frågan är hur. Efter valet 2013 vägrade partiet till exempel att bilda en koalition med Demokratiska partiet som saknade majoritet.

Femstjärnerörelsen grundades för nio år sedan, bygger på en EU-skeptisk grund och har starkast fäste i den södra halvan av Italien. Lega, vars väljare återfinns norrut och som bland annat har en liknande inställning till EU, understryker dock att partiet definitivt inte kommer att samarbeta med Femstjärnerörelsen.

Totalstopp – i väntan på nyval

Om partierna inte lyckas förhandla fram en regeringskoalition kan president Sergio Mattarella bestämma att premiärminister Paolo Gentiloni (Demokratiska partiet) får sitta kvar. Åtminstone ett tag till.

ANNONS

En tillfällig regering skulle då kunna lägga grunden för ett nyval. Men överläggningarna om ett sådant kan genomföras först efter att de nyvalda ledamöterna tagit plats i parlamentets underhus och valt nya talmän, vilket sker den 23 mars.

Vid valet 2013 misslyckades Demokratiska partiet till en början med att bilda en regering. Efter två månader, sex omröstningar för att välja en ny president, turbulens och hot om nyval lyckades partiet samla en bred koalition.

TT
ANNONS