Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En demonstration i Colorado mot president Donald Trumps tuffa gränspolitik.

Invandring högt på agenda för USA-väljare

Efter rapporterna om familjeseparationer vid USA:s södra gräns har invandring seglat upp som den viktigaste valfrågan inför höstens mellanårsval. Men ekonomin fortsätter att – som alltid – vara väsentlig för väljarna.

"It´s the economy, stupid" (ungefär "Det handlar om ekonomin, dumbom"). Uttrycket myntades av en av president Bill Clintons strateger inför valet 1992 och har i princip visat sig vara sant sedan dess. Men i president Donald Trumps USA dyker även andra frågor upp på väljarnas radar.

Invandring är en av dem. Efter den senaste tidens rapportering om nolltolerans mot olaglig invandring vid USA:s södra gräns rankar nu 15 procent av väljarna – den största enskilda gruppen – frågan som viktigast, enligt en mätning som nyhetsbyrån Reuters och opinionsinstitutet Ipsos låtit göra. 14 procent anser att ekonomin är avgörande.

När svaren delas upp efter partisympatier blir det tydligt att invandringsfrågan är mest väsentlig bland republikaner – hela 26 procent tycker att den är viktigast. Demokrater däremot säger att hälsovård är väsentligast, 16 procent är av den åsikten.

Vid en jätteundersökning med 275 000 tillfrågade väljare som publicerades av konsultbolaget Morning Consult i maj – innan familjeseparationer vid gränsen blivit kända – sade dock demokrater att ekonomin och hälsovård var de viktigaste valfrågorna. Republikaner rankade nationell säkerhet högst.