Irak har enats om en president

Den kurdiske presidentkandidaten Barham Salih har i Iraks parlament röstats fram som ny president. Bara två timmar senare föreslog han en ny premiärminister, shiamuslimen Adel Abdul Mahdi.

ANNONS
|

Den moderate Barham Salih från ett av de största kurdiska partierna, PUK, röstades fram med stor majoritet. Salih kammade hem 219 röster mot 22 för rivalen Fuad Hussein från partiet KDP.

Husseins knappa stöd innebär en prestigeförlust för den tidigare presidenten i den autonoma kurdiska regionen i norra Irak, Massud Barzani, som stött sin partikandidat. Barzani drev igenom den omröstning om självständighet 2017 som delvis orsakade kaos i regionen, med militära ingripanden från Bagdadregeringens styrkor.

Senare på kvällen uppgav två uppsatta källor att Salih föreslagit den shiamuslimske politikern Adel Abdul Mahdi som premiärminister och gett honom i uppdrag att bilda en ny regering.

ANNONS

Enligt Iraks konstitution har Abdul Mahdi 30 dagar på sig att bilda regering och presentera den för parlamentet, som sedan ska godkänna den.

Iraks politiska system bygger på att ingen grupp ska kunna dominera. Talmannen är normalt sett arabisk sunnimuslim medan premiärministern är en arabiskshiamuslim. Presidenten, som i stort har en ceremoniell funktion men som spelar en viktig roll vid regeringsbildningen, är normalt kurd.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Så styrs Irak

Iraks nya politiska system bygger på att ingen ska kunna dominera, för att förhindra ett envälde liknande det under den störtade diktatorn Saddam Husseins.

Den talman som väljs är normalt sett sunnimuslim.

Inom en månad väljs därefter en ny president, en position som går till en kurd.

Sedan ger den nye presidenten inom 15 dagar det största blocket i parlamentet i uppdrag att bilda regering.

ANNONS