Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annalena Baerbock talade i Genève.
Annalena Baerbock talade i Genève. Bild: Martial Trezzini/Keystone/AP/TT

Iran fnyser åt FN-förslag om utredning

Västländer kräver ett slut på Irans blodiga tillslag mot fredliga demonstranter. Men FN:s människorättschef Volker Türk får inte ens svar på sin förfrågan om att besöka landet.

FN:s människorättsråd inledde på torsdagen ett ovanligt extramöte för att diskutera krisen i Iran, som i två månader skakats av regimens våldsamma svar på protester efter den unga kvinnan Mahsa Zhina Aminis död i moralpolisens förvar.

Mötet skedde på Tysklands och Islands initiativ, men med stöd från ett 50-tal länder. Den nye FN-kommissionären Volker Türk krävde ett slut på våldet, men lät inte optimistisk.

– Jag erbjöd mig att åka till Iran, jag erbjöd också en större närvaro där – vi har inget kontor där – men har hittills inte fått något svar.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock förebrår också Irans regim för dess tystnad.

– Den enda reaktion vi fått är mer våld, mer död.

Människorättsrådet har länge haft en "specialrapportör" för Iran, som dock motarbetas av de styrande. Nu är förslaget att upprätta en ny faktainsamlande instans för att utreda alla överträdelser som begåtts sedan Aminis död i mitten av september.

Frågan är hur stora chanser en sådan instans skulle ha när Teheran-regimen är så motvillig. Och Irans representant skräder inte orden kring torsdagens möte.

– Den islamiska republiken Iran beklagar starkt att människorättsrådet än en gång utnyttjas av arroganta stater för att fientligt ta avstånd från en självständig FN-medlem som håller fast vid sitt åtagande att ta hand om mänskliga rättigheter, säger Khadijeh Karimi, högt uppsatt på det som kallas kvinno- och familjedepartementet i Teheran.

Volker Türk är ny människorättskommissionär.
Volker Türk är ny människorättskommissionär. Bild: Martial Trezzini/Keystone/AP/TT