Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ali Shamkhani är sekreterare vid Irans högsta nationella säkerhetsråd. Arkivbild.

Iran varnar kurder för självständighet

Den planerade folkomröstningen om självständighet i den autonoma kurdiska delen av norra Irak får nu Iran att varna med stängda gränsövergångar. Även FN-chefen Antonio Guterres avråder kurderna med kraft från att dra saken vidare.

Om kurderna driver igenom självständighet är det slut med alla gräns- och säkerhetsöverenskommelser mellan det kurdiska ledarskapet och Iran, mullrar Teheran.

- Utträdet av den kurdiska regionen från Iraks centrala statsbildning skulle innebära blockering av alla gemensamma gränsövergångar, säger Ali Shamkhani, sekreterare vid Irans högsta nationella säkerhetsråd.

Folkomröstningen är planerad till den 25 september och har fått det att sjuda i Irak, Turkiet och Iran. De tre länder har stora kurdiska minoriteter och rädslan är att självständighetsivern sprids.

USA oroas för att folkomröstningen hotar den redan sköra stabiliteten i den USA-ledda militära koalitionen i kampen mot terrorgruppen IS i Irak och Syrien.

Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres påpekar nu att en folkomröstning skulle störa ansträngningarna att besegra IS och återuppbygga områden som återtagits av gruppen.

"Generalsekreteraren uppmanar ledare runt om i Irak att närma sig frågan med tålamod och återhållsamhet", skriver hans talesperson Stephane Dujarric i ett uttalande.