Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irans president Hassan Rouhani sade på måndagen att Paymansatelliten skulle studera klimatförändringar i landet. Arkivbild.

Iransk satellituppskjutning misslyckades

En iransk satellit som sköts upp på tisdagsmorgonen misslyckades med att nå omloppsbana, enligt statlig iransk tv. Den planerade uppskjutningen har tidigare kritiserats av USA.

- Morgonens uppskjutning av Paymansatelliten var lyckad. Men tyvärr misslyckades satelliten med att placera sig i omloppsbana i det sista steget, sade telekommunikationsminister Mohammad Javad Azari Jahromi.

Satelliten byggdes på Amirkabir tekniska universitet i Teheran och ytterligare en uppskjutning av en satellit byggd vid universitet planeras. Enligt Irans president Hassan Rouhani var satelliten ämnad att studera klimatförändringar i landet.

Satellituppskjutningen har kritiserats av USA som anser att tekniken i satelliternas bärraketer är "så gott som identisk" med den som används i kärnvapenbärande robotar och att uppskjutningarna därför skulle bryta mot resolution 2231 som antogs av FN:s säkerhetsråd 2015.

Enligt resolutionen, som behandlar villkoren för kärnenergiavtalet (JCPOA), får inte Iran avfyra robotar som kan bära kärnvapen.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo varnade den 3 januari Iran för att genomföra satellituppskjutningarna. Iran har dock avfärdat varningen och hävdar att landets satellitprogram är helt och hållet vetenskapligt.