Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irlands utrikesminister Simon Coveney (tv), här tillsammans med EU:s brexitchefsförhandlare Michel Barnier. Arkivbild.

Irland varnar för gränstrubbel

Det är ännu oklart om EU och Storbritannien kan nå en skriftlig överenskommelse om gränsreglerna för Nordirland innan tidsfristen löper ut på måndagen, uppger irländske utrikesministern Simon Coveney.

Coveney hoppas dock att måndagens möte mellan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och brittiska premiärministern Theresa May ska leda till att en uppgörelse kan träffas före toppmötet den 14–15 december. Det skulle ge britterna en möjlighet att inleda förhandlingarna med EU om handelsreglerna efter brexit.

Irländske utrikesministern har engagerat sig djupt i landets inställning till brexit sedan han tillrädde posten i somras. I torsdags utnämndes Coveney dessutom till biträdande premiärminister. Han säger sig dock inte ha några planer på att utnyttja Irlands veto i sammanhanget.

- Jag kan försäkra att det inte finns någon irländsk önskan att försena processen, säger han till brittiska BBC.

Den irländska regeringen sammanträder måndagsmorgonen och väntas då ge premiärminister Leo Varadkar mandat att fatta beslut i gränsfrågan.

Varken Irland eller Storbritannien vill se återinförda gränskontroller i gammal stil. Men det är oklart hur det ska kunna kombineras med att britterna heller inte vill ha några kontroller mellan Nordirland och resten av Storbritannien.