Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Israel ser ut att gå mot nyval

Premiärminister Benjamin Netanyahu kämpar för att hålla ihop sin svaga koalition i Israel. Men på söndagen ser regeringens saga ut att kunna vara all.

I onsdags avgick Avigdor Lieberman som Israels försvarsminister och ryckte med sig sitt ultranationalistiska parti Yisrael Beitenu ut ur regeringen. Liebermans offentliga motivering var att Netanyahu är för mjuk mot palestinierna.

Det lämnade Netanyahu, från högerpartiet Likud, med en rakbladstunn majoritet på bara 61 av parlamentet knessets 120 platser. Men Netanyahu bemöter nu ropen på nyval med att han vill att koalitionsregeringen sitter kvar mandatperioden ut, till november nästa år.

Finansminister Moshe Kahlon, som leder mittenpartiet Kulanu, vill däremot ha nyval. Det säger också inrikesminister Aryeh Deri, ultraortodoxa partiet Shas ledare, att han vill.

"Är omöjligt"

Frågan kan avgöras på söndagen, när Netanyahu ska träffa Kahlon i ett sista försök att få honom att inte spräcka regeringen.

"Om partigruppen Kulanu inte störtar regeringen så finns det en regering", skriver Netanyahu på Twitter.

Kahlon säger däremot till israeliska TV2 att han inte tror att det är möjligt att hålla ihop regeringen med en så svag majoritet.

- Vi måste agera ansvarsfullt.

- Det är omöjligt att driva en koalition med 61 Knessetledamöter, säger han också.

Vacklande bygge

Koalitionen har nu fem partier, och vart och ett av dem har möjlighet att stjälpa det vacklande regeringsbygget.

Även höga företrädare för utbildningsminister Naftali Bennets ultranationalistiska parti Judiskt hem vill ha nyval.

Bennet har i sin tur fått nobben av Netanyahu på en begäran om att få överta posten som försvarsminister – och utbildningsministerns uttalanden på lördagen lär inte muntra upp premiärministern.

- Vi går mot ett val – det finns ingen regering. Nu pågår ett spel om vem som ska få skulden för att dödförklara den, säger Bennet.