Benjamin Netanyahu är Israels längst sittande premiärminister någonsin, med över 13 år under bältet.
Benjamin Netanyahu är Israels längst sittande premiärminister någonsin, med över 13 år under bältet. Bild: Oded Balilty/AP/TT

Israelisk press: Netanyahu borde avgå

Israel riskerar att skadas av Benjamin Netanyahus sätt att hantera åtalet mot honom, enligt ledarskribenter i Israel. Från flera olika håll uppmanas premiärministern nu att avgå.

ANNONS

Utredningarna har pågått i ett par år. Men så, på torsdagseftermiddagen, meddelade riksåklagaren att han väcker åtal mot Benjamin Netanyahu – det första i sitt slag att riktas mot en sittande premiärminister i Israel.

Netanyahu åtalas bland annat för att ha tagit emot gåvor i utbyte mot politiska tjänster, men också för att ha försökt förmå medier att skriva smickrande artiklar om honom.

"Fåfäng"

En av Benjamin Netanyahus försvarsstrategier har varit att utmåla sig själv som utsatt för en komplott.

I ett tv-sänt tal på torsdagskvällen sade premiärministern att åtalet, byggt på "fabriceringar och en partisk utredningsprocess", var politiskt motiverat och utgjorde ett försök till en statskupp. Hans ord får stöd hos skribenten Amnon Lord, som i den Netanyahuvänliga gratistidningen Israel Hayom beskriver åtalet som en "katastrof för demokratin".

ANNONS

"Åtalet stinker av en förutbestämd dom, och drivs av försök att få Netanyahu dömd av folket genom att läcka vissa delar av utredningen", skriver Lord.

Netanyahus taktik kritiseras däremot hårt i den liberala tidningen Haaretz.

"Nej, Bibi, din historia är inte övertygande. Du är inte ett offer för felande poliser och åklagare, utan för din egen omättliga törst efter respekt", skriver chefredaktören Aluf Benn i en ledare, och riktar sedan en hård känga åt vad han kallar Netanyahus fåfänga.

"Han riskerade sin regering och sin frihet – inte för att bekämpa Israels fiender eller fixa den israeliska ekonomin – utan för att få smickrande artiklar och bilder på sin fru på en nyhetssida".

"Drar Israel i smutsen"

Flera ledarskribenter som stödjer Benjamin Netanyahu tycks överens om att premiärministern, som i sitt tal bedyrade att han inte kommer att avgå till följd av åtalet, riskerar att förstöra för nationen som helhet.

"Som premiärminister har han helt klart visat sig vara exceptionellt effektiv", skriver David Horovitz, grundare av den oberoende nyhetssajten Times of Israel.

"Men Israels nationella intressen är viktigare än en individ – även en premiärminister som anser sig vara utsatt för mörka och korrupta krafter", fortsätter han.

Liknande tongångar hörs i den konservativa dagstidningen Jerusalem Post.

ANNONS

"Netanyahu har ingen ånger. Han anklagar åklagaren, polisen, medierna... Alla förutom sig själv. Han är offret som inte har gjort något fel", skriver Jerusalem Posts chefredaktör Yaakov Katz, som uppmanar premiärministern att kliva ned från sin post.

"Israel är alltför dyrbart för att, efter 71 år som stat och 2 000 år av längtan, släpas i smutsen och förstöras inifrån. Netanyahu måste göra det rätta".

Fanny Hedenmo/TT

Israels riksåklagare Avichai Mandelblit har väckt åtal mot premiärminister Benjamin Netanyahu för bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman.

Åtalet gäller tre olika utredningar, som benämns som fall 1 000, 2 000 och 4 000.

Fall 1 000 rör anklagelser om att Netanyahu och hans hustru Sara har tagit emot gåvor, värda motsvarande 2,5 miljoner kronor, från den kände Hollywoodproducenten Arnon Milchan och affärsmannen James Packer. Det handlar bland annat om champagne, cigarrer och smycken. I gengäld ska dessa ha fått politiska tjänster, bland annat ska Milchan, som är israelisk medborgare, ha fått hjälp med skatteförmåner. Åtalspunkterna är bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Fall 2 000 rör misstankar om att Netanyahu slutit avtal med Arnon Mozes, ägaren till dagstidningen Yedioth Ahronoth. I utbyte mot positivare bevakning av premiärministern ska Netanyahu enligt åklagarna ha erbjudit lagstiftning med syfte att bromsa en rivaliserande dagstidning. I det fallet har Netanyahu åtalats för bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Fall 4 000 anses som det mest graverande. Det handlar om att Netanyahu ska ha beviljat förmåner till Israels största telekomföretag Bezeq Telecom Israel i utbyte mot positivare bevakning av honom på en nyhetssajt som kontrolleras av bolagets tidigare ordförande Shaul Elovitch. I det fallet åtalas premiärministern för bestickning, utöver bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Källa: AFP, Reuters

ANNONS