Italien ratar ryss-sanktioner och budgetoro

Spänningarna mellan Italien och EU tilltar. På plats i Moskva säger vice premiärminister Salvini att det blir ett nej till fortsatta EU-sanktioner. I Bryssel avvisar premiärminister Conte all oro för landets vidlyftiga budgetplaner.

ANNONS
|

EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland infördes som ett svar på den ryska annekteringen av den ukrainska Krimhalvön 2014. De har sedan förnyats av medlemsstaterna med jämna mellanrum.

- Om vi blir ombedda att bekräfta (sanktionerna) så kommer vi att säga nej, säger Salvini, som leder det främlingsfientliga regeringspartiet Lega, som framträder på en näringslivskonferens i Moskva.

- Det är tydligt att det inte finns någon anledning att ha dem där.

ANNONS

Inga budgetförändringar

Regeringen kommer inte heller att tillmötesgå EU-kommissionens oro för Italiens nya budgetförslag. Den innebär stora utgifter, samtidigt som Italien har den näst största statsskulden i unionen.

Tvåpartiregeringen som tillträdde i mars utlovade dels medborgarlön (Femstjärnerörelsen) och dels sänkta skatter (Lega), samt generösare pensionsregler. De reformer som genomförs bekostas till största delen med ett ännu större underskott, på tvärs med EU:s önskningar.

- Utrymme (för förändringar), jag skulle inte säga att det finns något sådant, säger premiärminister Giuseppe Conte i samband med det pågående EU-toppmötet i Bryssel, som främst handlar om brexit.

Enligt honom är det en budget som kommer att vända trenden för Italien.

- Vi vill ha tillväxt och vi vill göra det i vårt lands intresse, säger Conte.

Flera Moskvaresor

Matteo Salvini har gjort flera resor till Ryssland sedan den nya regeringen tillträdde. På onsdagen träffade han bland andra landets vice utrikesminister Aleksandr Grusjko.

ANNONS

- Jag är här för att jag är övertygad om att sanktionerna är ekonomisk, social och kulturell galenskap, säger han inför näringslivspubliken.

Lega lovade i sin valkampanj att stärka banden till Ryssland. 2014 var det ett av flera europeiska partier från den yttre högerkanten som närvarade vid den omröstning som ägde rum innan den ryska annekteringen av Krimhalvön, där man vidimerade att allt gått rätt och riktigt till.

Nästa vecka reser den partilöse premiärministern Giuseppe Conte till Moskva för att träffa president Vladimir Putin och premiärminister Dmitri Medvedev.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Italiens regering

Italiens regering tillträdde i juni i år efter månader av politisk osäkerhet och besvärliga förhandlingar. Regeringen består av en koalition mellan populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega.

Regeringen utmärker sig genom sin EU-kritiska hållning, planerade välfärdssatsningar och hårda migrationspolitik.

Femstjärnerörelsen (M5S) fick flest röster i valet i mars 2018. Partiet som bildades 2009 ifrågasätter Italiens medlemskap i EU och förordar en mer restriktiv invandringspolitik.

Lega hette tidigare Lega Nord och växte fram i norra Italien i slutet av 1980-talet.

Partiet vill ha ett federalt Italien med långtgående regionalt självstyre, men på senare år har den federala frågan tonats ned. Partiet profilerar sig nu som EU-kritiskt och invandrarfientligt.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS