Italiens unga osäkra inför valet

Morgondagens val i Italien kan bli en rysare – över hälften av alla unga väljare hade ännu inte bestämt sig i de sista opinionsmätningarna.

ANNONS
|

Fiorangela Filosi bor i den lilla hamnstaden Anzio utanför Rom. Efter flera års arbetslöshet arbetar hon nu lite i föräldrarnas fiskaffär.

- Jag bor hemma och hela situationen är svår. Det värsta är att det känns som om politikerna inte bryr sig. De ger oss ingen trygghet, säger hon uppgivet.

Hon målar upp bilden av ett land som ännu inte rest sig ur den ekonomiska krisen, där arbetslösheten är hög och det politiska intresset bland hennes jämnåriga är svagt. "Notizie false", falska nyheter, vandrar från mun till mun.

ANNONS

- Självklart hoppas jag på förändring. Men tyvärr finns det alldeles för mycket korruption och maskopi i det här landet, säger hon.

Över hälften osäkra

Italiensk lag förbjuder opinionsmätningar under de två sista veckorna före valet. Men en undersökning som publicerades den 16 februari tyder på att majoriteten av de unga väljarna mellan 20 och 35 år känner sig osäkra. 28,5 procent visste inte vilket parti de skulle lägga sin röst på. 22,8 procent svarade att de fortfarande inte bestämt sig för om de ens ska rösta och 5,3 procent hade helt bestämt sig – de bojkottar valet.

- Allt känns onödigt och systemet har blivit så komplicerat att många bara struntat i att sätta sig in i den politiska situationen. Och de som har koll är rädda för att det inte kommer att ske någon förändring, säger Fiorangela Filosi om resultatet i opinionsmätningen.

ANNONS

Hopplöshet och misstro

Gianfranco Baldini, professor i italiensk politik vid universitetet i Bologna, tror också att den utbredda osäkerheten beror på hopplöshet och misstro.

- Det är en generation som vuxit upp med Berlusconis brutna löften, Renzis impopulära reform och med allmänt korrupta politiker, säger han.

Det svaga välfärdssystemet är också en orsak till att ”många unga tappat hoppet”, enligt Baldini.

- När alla alternativ är dåliga alternativ, är det enklare att inte rösta på något alls. Eller så röstar många unga på Femstjärnerörelsen, ett parti som uppger sig för att gå emot det traditionella, säger han.

En av dem som faktiskt ska gå till valurnorna på söndag är 24-åriga Andrea Crescienzo, som också bor i kuststaden Anzio. Han tar valet på största allvar men säger att han ändå förstår dem som väljer att stanna hemma.

- Jag är en person som är väldigt politiskt insatt, men jag kan ärligt säga att jag fortfarande inte bestämt vem jag ska rösta på. Man har liksom inget riktigt förtroende för någon, säger han.

ANNONS

Alla likadana

Det finns ett modeuttryck som ofta dyker upp när det pratas politik i Italien: ”Sono tutti uguali” – alla är likadana. Enligt Andrea Crescienzo syftar det på att alla politiker är av samma opålitliga slag. Det spelar alltså ingen roll vem man röstar på.

- Jag tror att just det är problemet. Man tror inte att ens röst kommer att göra någon skillnad. Men det är också därför det är så viktigt att faktiskt rösta. Det är vi som måste ändra vår framtid, säger han.

TT

Fakta: Majoritet ogillar politiken

2225 italienare i åldern 20–35 har svarat i en opinionsundersökning som gjorts av Osservatorio Giovani, Italiens motsvarighet till svenska Ungdomsbarometern. Undersökningen är gjord mellan 1 och 9 februari 2018.

Några veckor före valet hade endast 14 procent av de tillfrågade börjat informera sig om partiprogrammen, och 53 procent svarade att de ogillar den italienska politiken.

Källa: Osservatorio Giovani

ANNONS