Japans kejsare "djupt ångerfull" över kriget

På årsdagen av Japans kapitulation efter andra världskriget förmedlade den abdikerande kejsaren Akihito ett budskap av fred och försoning. Samtidigt undvek premiärminister Shinzo Abe ett besök vid ett kontroversiellt krigsminnesmärke.

ANNONS
|

- Jag reflekterar över vårt förflutna med en känsla av djup ånger, och hoppas innerligen att krigets härjningar aldrig upprepas, sade Akihito i sitt sista framträdande som sittande kejsare.

Uttalandet liknar det han sade för tre år sedan på 70-årsdagen av kriget. Då sågs det som en subtil passning till premiärminister Shinzo Abe, som tidigare sagt att framtida generationer i Japan inte ska behöva be om ursäkt för händelser under kriget.

ANNONS

Abe lovade under årsdagen att krigets hemskheter aldrig ska upprepas.

Yasukuni-helgedomen i Tokyo hamnar ofta i centrum den här dagen. Helgedomen är ett minnesmärke för de japaner som dött i strid sedan 1869 men inkluderar också fjorton dömda krigsförbrytare från andra världskriget. Japanska ledares besök vid Yasukuni brukar framkalla ilskna reaktioner från Sydkorea och Kina, där Japans agerande under kriget fortfarande väcker känslor.

Premiärminister Abe valde att skicka sina kondoleanser med ett bud till helgedomen men besökte inte den personligen, för att undvika att förarga Seoul och Peking.

TT-Reuters

Fakta: Kejsaren av Japan

Kejsardömet i Japan har en lång historia som sträcker sig bakåt ända till 600-talet före Kristus.

Dess roll har dock växlat starkt under århundradenas lopp. Under en lång period från 1600-talet till 1800-talet var kejsarna i princip helt maktlösa. Men i och med den så kallade Meijirestaurationen på 1860-talet, då Japan genomgick en extremt snabb modernisering, återfick de sin politiska makt.

Efter nederlaget i andra världskriget har kejsaren ingen personlig makt. Han får överhuvudtaget inte uttala sig i någon fråga av politisk karaktär.

Källa: NE

ANNONS