En bild av den gripne Toru Kubota visades upp vid en presskonferens i Tokyo i augusti där en vän till honom berättade om gripandet. Kubota har nu dömts till tio års fängelse.
En bild av den gripne Toru Kubota visades upp vid en presskonferens i Tokyo i augusti där en vän till honom berättade om gripandet. Kubota har nu dömts till tio års fängelse. Bild: Yuri Kageyama/AP/TT

Japansk filmare dömd i Myanmar

ANNONS
|

En japansk dokumentärfilmare har dömts till tio års fängelse i Myanmar, enligt en japansk diplomat. Han anklagas för politisk uppvigling och för att ha brutit mot militärdiktaturens hårda medieregler.

Toru Kubota greps i juli när han filmade en demonstration mot militärstyret i Rangoon (Yangon). Han kommer senare att ställas inför rätta för brott mot inresereglerna. Enligt en vän till honom var han i Myanmar för att göra en dokumentärfilm. Kubota har tidigare bland annat gjort filmer om rohingyerna, en förföljd minoritet i landet.

Efter att ha avsatt ledaren Aung San Suu Kyi i februari förra året har militärjuntan kraftigt inskränkt pressfriheten och Kubota är den femte utländska journalisten som har gripits. De övriga har senare fått lämna landet. Amerikanen Danny Fenster dömdes till elva års fängelse innan han benådades och deporterades.

ANNONS

Japan har intagit en något mjukare linje mot juntan än många regeringar i väst, något som kritiseras av Human Rights Watch (HRW).

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS