Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

42-årige Yusaku Maezawa ser ut att bli världens första privata rymdresenär. Den japanske miljardären längtar efter att få se jorden från rymden, en tanke som gör honom "tårögd".

Japansk månresenär lugn inför rymdresa

Tanken på att åka ut i rymden skulle nog göra de flesta en aning nervösa. Men Yusaku Maezawa, som ska åka med SpaceX till månen om några år, tar det piano. Den japanske miljardären anser sig ha gott om tid att lära sig det han behöver.

- Det har ännu inte bestämts vilken sorts träning jag kommer att behöva genomgå, men (Space X-grundaren) Elon Musk har sagt att det inte lär bli för svårt, säger Maezawa på en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Maezawa oroar sig inte heller för att inte ha tillräckligt med tid för att lära sig allt han behöver. Företagsmagnaten tillämpar nämligen sextimmarsdagar på sin arbetsplats, vilket ger honom goda förutsättningar att hinna med träningen inför hans planerade rymdeskapader.

- Jag arbetar inte från morgon till kväll. Jag är på jobbet tre eller fyra gånger i veckan och försöker gå hem efter sex timmar.

Blir tårögd

Maezawa kommer att ta sig till månen med hjälp av Big Falcon Rocket, en raket som kostar uppskattningsvis runt 5 miljarder dollar att bygga. Den konstintresserade Maezawa ser inte ut att bli utan vänner i rymden – om allt går som planerat följer en handfull utvalda konstnärer med honom på färden. Han har dock ännu inte inlett några samtal med potentiella medresenärer.

Annars längtar han särskilt mycket till att få se hela jordklotet från rymden.

- Jag ser fram emot att komma nära månen. Jag vill se jorden i helbild. Att få se det med mina egna ögon, bara att tänka på det här och nu får mina ögon att tåras, säger Maezawa.

Mycket uppmärksamhet

Yusaku Maezawa är vd för Japans största digitala modekedja och landets 13:e rikaste person, med en förmögenhet på uppskattningsvis 22 miljarder kronor. Han förnekar inte att det fanns en viss kommersiell baktanke med biljettköpet, som har gett honom en hel del uppmärksamhet.

- Förut var jag mest känd som "modekillen Maezawa" och nu är jag snarare "Maezawa som ska till månen".