Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utrikesminister Margot Wallström (S) och FN:s särskilde sändebud Martin Griffiths på Johannesbergs slott. Arkivbild.

Jemens regering vill att flygplatsen öppnas

Jemens regering föreslår att den rebellkontrollerade flygplatsen i Sanaa kan öppnas igen – om flygplanen först inspekteras på annan plats. Men rebellerna avvisar regeringens förslag som presenterades i samband med fredssamtalen utanför Rimbo.

Jemens regering föreslår att den rebellkontrollerade flygplatsen i huvudstaden Sanaa ska öppna igen, men under förutsättning att flygplanen inspekteras i Aden och Saywun, skriver nyhetsbyrån AFP. Förslaget framfördes under de pågående fredssamtalen på Johannesbergs slott i Uppland.

- Vi är positiva till att öppna flygplatsen i Sanaa, vi kräver att flygplatsen öppnas och vi vet att Jemens invånare borde ha rätt att nå vilket land som helst i världen genom Sanaas flygplats, säger Abdulaziz Jabari, rådgivare till Jemens regering och del av regeringsdelegationen på slottet.

- Vi tittar på vem som ska kontrollera flygplatsen.

Rebellerna kallsinniga

Rebellerna ställer sig dock kallsinniga till premissen att flygplanen först måste landa i Aden och Saywun, något som i praktiken skulle göra Sanaas flygplats till en inrikesflygplats.

- Sanaas flygplats är en internationell flygplats, säger en av rebellernas representanter, Abdulmalik al-Ajri, till AFP.

Samtidigt hotar regeringen med att inleda en offensiv mot hamnstaden al-Hudaydah om inte rebellerna lämnar den frivilligt. Jemens jordbruksminister Othman al-Mujalli säger att regeringen undersöker möjligheterna till fred, men att en militärinsats är ett möjligt alternativ, skriver AFP.

Men rebellerna går inte med på att lämna al-Hudaydah.

- Det finns inte på kartan, säger Abdulmalik al-Ajri.

Utländska krafter inblandade

Under tiden fortsätter förhandlingarna. Det ses som en framgång att en delegation från Jemens regering och representanter för Huthirebellerna accepterat att komma till Sverige och prata med varandra. Men kriget i Jemen handlar om mer än ett inbördeskrig. På båda sidor är utländska krafter inblandade – Iran stöder rebellerna och en saudiskledd militärallians stöttar regeringssidan.

Inga av dessa länder finns dock på plats på slottet där FN:s sändebud Martin Griffiths försöker få till stånd förhandlingar.

- Det finns ändå kontakter och de följer mycket noga vad som sker här. De kan verka bakom kulisserna för att faktiskt trycka på parterna, och det hoppas vi att de gör och inspirerar dem till att samtala med varandra och hitta en väg framåt, säger Margot Wallström (S) till TT.

Informerar mycket

Hon tror inte att deras frånvaro påverkar möjligheterna till framgång.

- Vi försöker se till att vi informerar så mycket som möjligt och är öppna med vad som händer, och det är också i sändebudets intresse att se till att de länder som nu på olika sätt är involverade förstår vad som står på spel. Det är viktigt att mobilisera dem och få dem att agera konstruktivt så att man kan få resultat, säger Wallström.

TT: Hade det varit annorlunda om de hade varit med här?

- Jag tror att de har vägar att följa det här, säger hon.

Under fredagen ska Margot Wallström träffa Jemens utrikesminister för bilaterala samtal. Hennes budskap kommer att vara detsamma som när fredssamtalen inleddes på torsdagen: Det är nu upp till de jemenitiska parterna och de har själva ansvaret och makten över sin framtid.

Överambitiös

Martin Griffiths har sagt att han inte är överoptimistisk om vad mötet kan leda till, men att han tänker vara överambitiös.

Även Wallström betonar att man måste ha realistiska förväntningar på vad som kan uppnås. Det är 2,5 år sedan parterna senast pratade med varandra och alla tidigare förhandlingsinitiativ har brutit samman.

- Om man kan komma överens om att ses igen, om en process som kan leda till fred, så vore det ett bra resultat av att de samlas här, säger Wallström.

Hon känner ändå visst hopp av att ha sett parterna i konferenssalen på Johannesbergs slott.

- De satt vid samma bord, om än vid olika sidor, och det fanns ändå öppna, vänliga ansikten där, säger hon.