Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den demokratiske presidentaspiranten och tidigare vicepresidenten Joe Biden.

Joe Biden i rampljuset i andra debattronden

Migrantkriser och sjukförsäkringsreformer i all ära. Rond två av Demokraternas haussade tv-debatt lär fokusera på en tidigare vicepresident – och möjligen den sittande presidenten.

Debatten, som hålls i Florida under natten till fredagen svensk tid, samlar tio aspiranter – bland dem den förre vicepresidenten Joe Biden samt Vermontsenatorn Bernie Sanders och Kaliforniensenatorn Kamala Harris.

Mycket står på spel. Rond ett, kvällen innan, har fått oväntat höga tittarsiffror – enligt NBC News bedöms 15,3 miljoner ha tittat på den debatten.

Biden leder stort i opinionsmätningarna, 32 procent av de demokratiska väljarna vill se honom som partiets presidentkandidat, jämfört med 16,9 procent för Sanders och 7 procent för Harris.

Vem klarar Trump?

Tio av de totalt 20 som kvalat in till debatterna drabbade samman under natten till torsdagen. Deras debatt var intensiv och spände över en rad ämnen – från ekonomiska orättvisor till sjukförsäkringar, invandring, Irankrisen och klimatfrågan. Och naturligtvis den sittande presidenten Donald Trump.

Den stora frågan för många av kvällens debattörer är om de ska använda sina genomsnittliga 7-10 minuter i rampljuset till att attackera Joe Biden eller om de ska försöka presentera sig och sina idéer för presumtiva väljare.

- Folk ser det här som ett gladiatorspel. De vill veta vem som är bäst lämpad att ta sig an Trump på arenan, säger Brett O´Donnell, en republikansk debattcoach som bland annat arbetat med presidentkandidaterna Mitt Romney och John McCain, till tidningen The New York Times.

Utrikespolitik och abort

Väljer de att ändå attackera Biden finns det en del uppslag att gå på, enligt en sammanställning som tidningen USA Today gjort. De kan anklaga exvicepresidenten för att ha gått storbankers och kontokortbolags ärenden med hänvisning till en lag han röstade för 2005, när han var Delawaresenator. De kan också peka på att han svängt om huruvida statliga pengar ska få användas för aborter (i nuläget tycker han det) och att den tidigare försvarsministern Robert Gates sagt att Biden haft fel om nästan alla stora utrikespolitiska frågor de senaste decennierna.

- Joe måste försvara det han gjort, sade Bernie Sanders till tv-kanalen CBS inför debatten och hänvisade till att Biden röstade för kriget i Irak 2003 som han var motståndare till.

Sanders säger även att Biden röstat för "katastrofala" handelsavtal som han själv motsatt sig.

Tränat hårt

Lägg därtill att Joe Biden i våras anklagades av flera kvinnor för att vara för närgången och kramig.

Biden själv uppges ha tränat hårt inför debatten. En svaghet som hans medhjälpare försökt få bort, enligt webbtidningen The Hill , är hans tendens att ge sig ut i långa, frispråkiga resonemang som kan resultera i grodor.