Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (längst fram) och inrikesminister Mikael Damberg. Arkivfoto.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (längst fram) och inrikesminister Mikael Damberg. Arkivfoto. Bild: Johan Nilsson/TT

Johansson vill exportera korruptionskamp

Korruptionsbekämpning, öppenhet för oppositionen och medlande mellan oeniga i migrationskampen. Allt det hoppas regeringen kunna exportera till EU.

ANNONS

Helt färsk är den nya EU-kommissionen efter sitt formella tillträde i söndags. Då passar många EU-länder på att föra fram sina inspel på saker som kan eller borde göras när de nya kommissionärerna möter allehanda ministrar för första gången.

Från svensk sida har inrikesminister Mikael Damberg (S) direkt bett nya inrikeskommissionären Ylva Johansson att arbeta för nya utvidgade regler för datalagring.

– Vi menar att det är dags att ta nästa steg. Det är helt nödvändigt för att komma åt gängkriminalitet men också organiserad brottslighet i våra medlemsländer, säger Damberg.

Kamp mot korruption

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tipsar i sin tur om svenska modeller för att upprätthålla rättsstatssystemet.

ANNONS

– Jag har framför allt lyft fram frågan om korruptionsbekämpning, säger Johansson efter tisdagens lunchdiskussion med nya justitiekommissionären Didier Reynders.

– Är det något som skadar förtroendet för rättsstaten så är det när man får en känsla av att det inte går rätt till, att vissa kan gå före andra. Här är det stora problem i en del av medlemsstaterna och det är också en fråga där jag tror att Sverige kan bidra med mycket, när det gäller vår offentlighetsprincip och vårt meddelarskydd som gör att saker och ting kanske avslöjas i ett tidigare skede, säger Johansson, som även betonar vikten av att låta oppositionspolitiker höras och verka.

Mingel om migration

I måndags talade ministrarna om migrationsläget med Ylva Johansson och följde sedan upp det med ett informellt kvällsmingel i Bryssel. På svenskt initiativ samlades ett antal ministrar från olika EU-länder som i flera år varit oeniga om asyl- och migrationspolitiken för att söka gemensamma nämnare.

– Jag tror faktiskt att Sverige kan spela en roll här. Det är för tidigt att säga vilken och hur det här kommer att sluta, men bara genom att föra samman länder med olika ingångsvärden på ett informellt sätt kan man kanske komma lite närmare, säger Morgan Johansson i Bryssel.

ANNONS

Wiktor Nummelin/TT

Tyska Ursula von der Leyen och hennes nya EU-kommission tillträdde formellt den 1 december. Redan under de första dagarna har flera kommissionärer fått sina elddop vid ministermöten med medlemsländerna:

* 2 december: inrikesministermöte med kommissionär Ylva Johansson och viceordföranden Margaritis Schinas samt transportministermöte med kommissionär Adina Ioana Valean.

* 3 december: justitieministermöte med kommissionär Didier Reynders samt telekomministermöte med kommissionären Thierry Breton.

* 4 december: energiministermöte med kommissionären Kadri Simson samt finansministermöte (till torsdagen) med kommissionärerna Valdis Dombrovskis och Paolo Gentiloni.

Nästa vecka möts sedan bland annat utrikesministrarna under nye utrikeschefen Josep Borrell samt jordbruks- och fiskeministrarna med kommissionärerna Janusz Wojciechowski och Virginijus Sinkevicius. Dessutom håller von der Leyen och nye permanente rådsordföranden Charles Michel i årets sista toppmöte för EU-ländernas stats- och regeringschefer.

ANNONS