Stephen McGown efter hemkomsten till Sydafrika i augusti i år. Arkivbild.
Stephen McGown efter hemkomsten till Sydafrika i augusti i år. Arkivbild.

Johanssons medfånge i Mali: Galet flyktförsök

De kidnappades tillsammans och satt isolerade i den maliska öknen i nära sex år. Men Johan Gustafssons försök att fly från al-Qaida var en dålig idé, enligt hans medfånge Stephen McGown.

ANNONS
|

Svenske Johan Gustafsson, nederländaren Sjaak Rijke och sydafrikanen Stephen McGown släpptes av någonstans i Sahara i norra Mali, sedan de förts bort från ett hotell i Timbuktu i november 2011. När bilen stannade fick de veta att de hade kidnappats av terrorstämplade al-Qaidas nordafrikanska gren.

- Vi fick veta på mycket dålig engelska att de inte skulle döda oss. Det var kanske bara något de sade, för att vi inte skulle ställa till med problem och göra som de ville. Vi var livrädda men också förlamade, berättar McGown för BBC.

ANNONS

Kedjades

Männen bevakades av en grupp beväpnade jihadister och kedjades till en början om natten. De första veckorna diskuterade fångarna om huruvida de skulle överleva och möjligheterna att fly.

- Ibland sade någon av oss "jag kommer att fly". Men då pratade vi om hur det skulle försätta de andra i fara, att vi inte kunde språket eller visste var vi skulle hitta vatten, säger McGown.

Men några år senare beslutar sig Gustafsson för att fly. Han har berättat för TT att han och McGown inte hade särskilt mycket stöd av varandra under de närmare sex åren i fångenskap. Tvärtom var stämningen stundvis ganska dålig och den blev troligtvis inte bättre av Gustafssons flyktförsök.

- Jag trodde att han var galen. Han verkade inte förstå Afrika och dess stora avstånd. De kom tillbaka med honom nästa dag, säger McGown till BBC.

ANNONS

Anklagades för samarbete

Enligt McGown anklagades han och Rijke för att samarbeta med den rymningsbenägne Gustafsson. Trots att de förnekade detta blev alla tre som straff av med sina få personliga föremål, som brev hemifrån, en fransk ordbok och mediciner.

Rijke fritogs 2015, Gustafsson släpptes fri i juni i år och McGown i augusti.

TT
Fakta: Motorcykelsemester genom Afrika

Svenske Johan Gustafsson är på motorcykelsemester genom Afrika när han, sydafrikanen Stephen McGown och nederländaren Sjaak Rijke kidnappas från hotellet Alafia i Timbuktu i norra Mali den 25 november 2011. En tysk som gör motstånd skjuts ihjäl.

Den terrorstämplade extremiströrelsen al-Qaidas nordafrikanska gren, Aqim, tar på sig kidnappningen.

Enstaka livstecken förekommer under tiden som Gustafsson sitter fången. Kidnapparna släpper några filmer med gisslan. Statskupp, inbördeskrig och en spänd säkerhetssituation i Mali bidrar till svårigheterna att få männen fria.

2015 fritas Rijke av fransk trupp, Gustafsson och McGown befinner sig på annan plats. Efter att Gustafsson släpps fri landar han på Arlanda den 26 juni i år. I augusti meddelar det sydafrikanska utrikesdepartementet att också McGown är fri.

ANNONS