Storbritanniens Boris Johnson ordleker på 'frangelska' och uppmanar Frankrike att lugna ner sig och ge honom en chans. Arkivbild.
Storbritanniens Boris Johnson ordleker på "frangelska" och uppmanar Frankrike att lugna ner sig och ge honom en chans. Arkivbild. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT

Johnson till Frankrike: Donnez-moi un break

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppmanar fransmännen att "ta det lugnt" och ge inblandade länder "en chans" i bråket om ett förlorat ubåtsavtal och en ny säkerhetspakt – där Frankrike inte ingår.

ANNONS

– Jag anser att det är dags för några av våra käraste vänner i världen att "prenez un grip" om allt detta och "donnez-moi un break", eftersom detta i grunden är ett stort steg mot global säkerhet.

Det är de engelska uttrycken "get a grip", ungefär "lugna ner" på svenska och "give me a break", med betydelsen "ge mig en chans", som Boris Johnson ordleker med på "frangelska" med i sitt uttalande.

Den franska vreden som britternas premiärminister adresserar beror på förra veckans besked att Australien brutit ett avtal om att bygga franska ubåtar och i stället ingått ett ubåtsavtal samt en säkerhetspakt, kallad Aukus, med USA och Storbritannien.

ANNONS

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian har kallat det nya ubåtsavtalet "ett knivhugg i ryggen" och landet har kallat hem sina ambassadörer från Washington DC och Canberra. Storbritannien – där Frankrikes ambassadör är kvar – är enligt Jean-Yves Le Drian, "tredje hjulet" och "ständigt opportunt".

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS