Jordaniens kung Abdullah II meddelar att hans bror kommer att hållas instängd ytterligare en tid framöver. Bilden har distribuerats av det jordanska hovet. Arkivbild.
Jordaniens kung Abdullah II meddelar att hans bror kommer att hållas instängd ytterligare en tid framöver. Bilden har distribuerats av det jordanska hovet. Arkivbild. Bild: Yousef Allan/The Royal Hashemite Court via AP/TT

Jordaniens kung: Min bror ska vara instängd

Jordaniens kung Abdullah II meddelar i skarpa och formella ordalag att hans "förvirrade" bror kommer att förbli instängd i sitt palats.

ANNONS

Brodern, 41-årige prins Hamza, har i praktiken suttit i husarrest sedan han anklagades för att ha försökt störta kungen i en kupp förra året.

I ett formellt brev meddelar kung Abdullah II att det har vidtagits formella åtgärder för att han ska förbli där ytterligare en tid framöver.

Detta med anledning av prins Hamzas "oberäkneliga beteende och ambitioner" har hans rörelse och kommunikation med omvärlden begränsats, lyder brevet. Det står också att han kommer att förses med "allt som han behöver för att leva ett bekvämt liv".

Abdullah och Hamza är båda söner till den tidigare kungen Hussein, som avled 1999 varpå Abdullah kröntes till kung. Den döde kungen hade önskat att Hamza skulle vara kronprins, men några år senare berövade Abdullah honom titeln och gav den till sin egen son.

ANNONS

Förra våren utspelades familjeintrigerna inför öppen ridå. Hamza anklagades för att ha planerat att försöka avsätta sin bror och själv ta makten, varpå han placerades i ett slags husarrest. Två män dömdes till fängelse för att ha planerat en kupp.

I mars i år bad Hamza om ursäkt till kungen och uttryckte en förhoppning om att "vända blad". Kungen skriver i sitt öppna brev att han "aldrig skulle låta landet hållas gisslan utifrån nycker hos en person som inte har gjort något för att tjäna sitt land".

Fakta: Har samma pappa

Abdullah och Hamza tillhör två olika grenar av den framlidne kung Husseins familj i Jordanien.

Abdullah föddes 1962 som son till Husseins andra fru, prinsessan Muna. Hamza föddes 1980 som son till Husseins fjärde och sista fru, drottning Noor.

Abdullah och Hamza har växt upp under liknande förhållanden. Båda har utbildats vid elituniversitet i Storbritannien och USA samt vid militärskolor.

I sin ungdom ansågs Hamza vara mer akademisk – han tog examen från Harvard 2006 – och sågs länge som den trolige tronarvingen. Abdullah utsågs till Husseins efterträdare bara två veckor före kungens död i cancer. Innan dess såg det ut som om Abdullah skulle satsa på en karriär inom det militära.

De senaste åren tycks prins Hamza ha velat stärka sitt inflytande. 2018 kritiserade han regeringen offentligt och krävde tuffare tag mot korruption.

Källa: The New York Times

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS