Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Jordbävning drabbade södra Australien – magnitud på 5,8

En jordbävning har inträffat längs Australiens södra kust. Enligt myndigheten Geoscience Australia uppmättes en magnitud på 5,8, men det är ännu oklart om någon kommit till skada i samband med skalvet.

De första rapporterna om jordbävningen inkom klockan 09.15 lokal tid. Skalvet ska ha känts i bland annat Melbourne, New South Wales och Canberra, något australiska ABC News var först att rapportera om. Skalvet inträffade på ett djup om drygt 10 kilometer under marken. Epicentrum ska ha varit i regionen kring Victoria.

Enligt tidningen ska ”betydande skada” ha uppstått hos flera fastigheter i det drabbade området. En del av skalvet fångades dessutom mitt under mediebolagets morgonsändning, där de förbryllade nyhetsankarna först hade svårt att förstå vad som hänt.

Byggnader skadade

Enligt The Herald Sun ska skalvet ha pågått i drygt tio sekunder. En kvinna tidningen pratat med berättar att hon väckts av att sovrummet skakade, samt att det kändes som ”hela huset rörde på sig.”

Flera byggnader har evakuerats i och kring staden Melbourne i rädsla för eventuella efterskalv. Filmer från platsen, spridda på sociala medier, visar att byggnader tagit skada av jordbävningen, men det finns ännu inga rapporter om personskador.

Flera efterskalv

Enligt ABC News följdes det första av ytterligare två skalv, dessa med en magnitud på 4,0 och 3,1. Två experter på ämnet menar dock att fler efterskalv är att vänta.

– Jordbävningar som dessa kommer säkerligen ha efterskalv, men de tenderar att vara mindre intensiva och därför inte lika skadliga, säger geologiprofessorn Mike Sandiford enligt ABC News Australia.

Seismologen Adam Pascale håller med, och berättar att det finns saker man ska tänka på om fler skalv inträffar i framtiden.

– Det finns en liten chans att en större händelse är att vänta, men det får vi se framöver. Det viktiga för folk att veta är att det oftast rör sig om en första och andra våg om man känner att det börjar skaka. Den första vågen ger en några sekunder att gömma sig under exempelvis ett bord för skydd, säger Adam Pascale.

Drygt tre timmar efter skalvet, klockan 04 svensk tid, har det fortfarande inte rapporterats några personskador.