Den 29-åriga journalisten Lyra McKee dödades i samband med oroligheterna i Londonderry.
Den 29-åriga journalisten Lyra McKee dödades i samband med oroligheterna i Londonderry.

Journalist offer för oroligheter i Nordirland

Journalisten Lyra McKee skulle bevaka upploppen i Londonderry i Nordirland när hon träffades av ett skott. Hennes liv gick inte att rädda och ihjälskjutningen fördöms i Storbritannien och Irland, när spänningarna på den irländska ön tycks tillta på nytt.

ANNONS
|

Under torsdagskvällen utbröt upplopp i den katolska stadsdelen Creggan i Londonderry, enligt nyhetsbyrån Reuters efter att polisen genomsökt hus i området.

I uppståndelsen kastades upp emot 50 brandbomber och två bilar stacks i brand. Journalisten Lyra McKee var på plats och beskrev skeendena i ett sista inlägg på Twitter: "Fullständig galenskap".

Vid klockan 23 lokal tid avlossades "ett antal skott mot polisen", enligt polisens beskrivning av händelseförloppet. McKee träffades och avled senare av sina skador.

Polisen utreder skottlossningen som en misstänkt terrorhandling.

Pekar ut IRA-grupp

En grupp som kallar sig Nya IRA, en utbrytargrupp från Irländska republikanska armén (IRA), tros ligga bakom våldshandlingen, meddelade polisen vid en presskonferens.

ANNONS

Oroligheterna ägde rum dagen före påskhelgen, då nordirländska republikaner som vill att landet ska förenas med Irland uppmärksammar ett påskuppror mot det brittiska styret som skedde 1916.

Från alla håll kommer politiska reaktioner på dödsfallet och de uppblossade oroligheterna.

- Mordet på den här unga kvinnan är en tragedi för hennes familj men också en attack mot alla människor i provinsen, en attack mot fredsprocessen och en attack mot långfredagsavtalet, säger Michelle O’Neill, republikanska Sinn Féins ledare i Nordirland, i ett uttalande enligt The Guardian.

Arlene Foster, ledare för unionistpartiet DUP, twittrar :

"Förkrossande nyheter. Ett meningslöst dåd. En familj har slagits sönder. De som förde vapen till våra gator på 1970-, 80-, och 90-talen hade fel. Det är lika fel 2019. Ingen vill återgå till hur det var då."

"Chockerande och vettlöst", säger den brittiska premiärministern Theresa May i ett uttalande. En hatets handling, säger Irlands dito Leo Varadkar.

Skrev om konflikten

Lyra McKee var en 29-årig grävande journalist som växte upp i Belfast och som bland annat skrivit en bok om konflikten i Nordirland.

ANNONS

Hon har arbetat för medier både i Nordirland och utomlands, bland annat för välrenommerade publikationer som The Atlantic och Buzzfeed. 2016 listades hon av tidskriften Forbes som en av de 30 mest spännande journalisterna under 30 år i Europa.

"Hon var en inspirerande tänkare och journalist", skriver Irlands vice premiärminister Simon Coveney på Twitter.

Det nordirländska journalistförbundet beskriver Lyra McKee som ett barn av sin tid. I en text hon skrev för sajten Mosaic Science för tre år sedan sökte hon en förklaring till en oroväckande utveckling i antalet självmord i Nordirland efter fredsavtalet. Nyhetsbyrån AFP citerar ett stycke ur texten:

"Vi var Långfredagsavtalets generation, som inte var avsedd att skåda krigets fasor utan i stället ta del av fredens fördelar", skrev McKee.

"Fördelarna tycktes bara aldrig nå fram till oss."

TT

Bakgrund: Den våldsamma perioden "The Troubles"

Nordirland är en del av Förenade kungariket (United Kingdom) och styrdes fram till 1972 av en protestantisk majoritet som diskriminerade den katolska befolkningen. När en fredlig medborgarrättsrörelse i slutet av 1960-talet började kräva lika rättigheter för katoliker möttes deras krav av våld från protestanter som såg sin maktställning hotad.

Det utlöste en våldsspiral där Irländska republikanska armén (IRA), som slogs för ett enat Irland, och protestantiska halvmilitära grupper, som ville behålla banden till Storbritannien, gjorde sig skyldiga till blodiga attentat. Omkring 3700 människor miste livet i den drygt 30 år långa våldsamma perioden, som brukar kallas för The Troubles.

Ett fredsavtal slöts 1998 och steg för steg har livet i Nordirland normaliserats, även om våldet inte har försvunnit helt. Alla problem kunde inte lösas och fredsprocessen har varit kantad av kriser.

Storbritanniens komplicerade utträde ur EU har väckt farhågor om att konflikten ska blossa upp igen, eftersom den i nuläget öppna gränsen mellan Nordirland och Irland kan påverkas.

Nordirland gick in i EU med resten av Storbritannien 1973.

Irland är en självständig republik som utgör större delen av ön Irland. Landet är medlem i EU sedan 1973.

Källa: Landguiden

Fakta: Utbrytare från IRA

"New IRA", på svenska Nya IRA, är en utbrytargrupp från den tidigare Irländska republikanska armén (IRA), en militant katolsk organisation som slogs för ett enat Irland och som utförde en lång rad blodiga terrorattacker i Nordirland och på det brittiska fastlandet under den flera decennier långa konflikten.

Efter att IRA lade ner sina vapen knoppades gruppen av i mindre konstellationer som motsatte sig långfredagsavtalet. Nya IRA uppges ha bildats 2012.

Enligt irländska myndigheter består gruppen av cirka 200 medlemmar som för en väpnad kamp med samma mål – ett enat Irland.

Gruppen misstänks för ett flertal dåd och attacker de senaste åren, bland annat en bilbomb i nordirländska Londonderry i januari och tidigare ett antal brevbomber till brittiska militärer.

Källa: AFP, Nationalencyklopedin

ANNONS